7 dziwnych genetycznie modyfikowanych owoców i warzyw
31 marca 2009
Naukowcy na całym świcie prześcigają się w tworzeniu hybryd popularnych warzyw i owoców. A oto kila przykładów takich “smacznych” mieszańców:
Gigantyczne winogrona – zostały tak genetycznie przeprogramowane przez naukowców Japońskiego Instytutu Genetycznego by osiągać rozmiary ponad 20-krotnie przekraczające rozmiary normalnych białych winogron.
Hybryda winogron i jabłek – pierwotnie rozwój tych owoców był finansowany przez UNICEF. Wyhodowane zostały na potrzeby żywnościowe ubogich krajów Trzeciego Świata. Owoc ten jest krzyżówką genetyczną winogron oraz jabłek. Owoc ma wielkość jabłka a teksturę winogrona. Smak jest połączeniem obydwu owoców. Przy czym, owoc ten dostarcza potężną dawkę witaminy C.
Każdy z nas lubi śliwki oraz morele. Połączeniem tych dwóch owoców jest genetycznie zaprojektowana, mocno aromatyczna hybryda. Zawiera również dużą dawke witaminy C oraz nie ma sodu ani cholesterolu.
Tangelo – smakowite połączenie grejpfruta i mandarynki, zawierające mnóstwo błonnika, witaminy C oraz lekki posmak ciasta owocowego.
Kolorowa marchew – zawiera 40% więcej wapnia niż tradycyjna marchew. Zawiera pigmenty które nadają barwę niebieską oraz żółtą temu tradycyjnie czerwonemu warzywu.
Przeciwdziałająca cukrzycy sałata – cukrzyca jest jedną z najbardziej frustrujących I zagrażających życiu chorób. Codzienne życie z nią oznacza jak dotąd wstrzykiwanie codziennie dawek insuliny. Na Uniwersytecie Florydzkim naukowcy stworzyli odmianę sałaty zawierającą gen insuliny. Komórki sałaty chronią insulinę na jej drodze przez przewód pokarmowy, a gdy insulina dociera do jelit, organizm dostaje sygnał, że insulina jest produkowana.
Lemato – to pomidor wydający zapach cytryny. Badacze z Izraela postanowili, nie tak jak w przypadku poprzednich hybryd które zostały stworzone dla celów medycznych, sprawdzić eksperymentalnie czy można nadać warzywu zapach aromatycznego owocu.