W czerwcu na półkach sklepowych pojawi się mleko wzbogacone kwasami tłuszczowymi omega-3, które może zapobiegać wielu chorobom, m.in. zawałom.
Nad mlekiem pracują naukowcy z Instytutu Mleczarstwa i spółdzielnia
mleczarska "Sudowia" z Augustowa. Obecnie trwają prace
wdrożeniowe.
"Korzystamy z wiedzy medycyny i fizjologii żywienia.
Środowiska medyczne jednoznacznie pozytywnie określiły rolę kwasów omega-3.
Kwasy te można kupić w aptece jako farmaceutyk, natomiast ze względu na ich
znaczenie fizjologiczne wskazane jest, by ludzie spożywali je nie jako lek, lecz
jako pożywienie. Te pozytywne dla człowieka skutki zrealizują się przy
codziennym spożywaniu" - powiedział zastępca dyrektora ds. naukowych
Instytutu Mleczarstwa prof. Julian Gaweł.
Wprowadzone do mleka UHT
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) z grupy omega-3 uczestniczą w procesie
odnowy i rozwoju komórek, wpływają na regulację czynności układu
sercowo-naczyniowego, ciśnienia krwi, obniżają poziom cholesterolu, a więc
zapobiegają miażdżycy.
Kwasy te zapobiegają również formowaniu się
skrzepów i tworzeniu zatorów naczyniowych. Są również głównym składnikiem układu
nerwowego, w tym mózgu, wspomagają proces widzenia oraz łagodzą objawy depresji
i zaburzeń pamięci. Aby uzyskać spodziewane efekty zdrowotne, wystarczy dziennie
wypić szklankę mleka modyfikowanego.
Patent w tej sprawie pochodzi z 2002
roku, jego właścicielem jest Instytut Mleczarstwa, który wspólnie ze
spółdzielnią "Sudowia" prowadzi obecnie badania przemysłowe. Kwasy omega-3 będą
pochodzić z ryb atlantyckich, mleko nie ma jednak rybiego posmaku. W Europie
znane są dwa patenty które umożliwiają dodawanie kwasów omega-3 do
żywności.
"Prace badawcze były prowadzone w Instytucie około roku,
teraz przeszły do następnej fazy, badawczo-wdrożeniowej" - powiedział prof.
Gaweł.
Znaczenie nowego produktu doceniają również władze spółdzielni.
"W poszukiwaniu samego pomysłu pracowaliśmy wiele miesięcy. Dla nas jest to
ogromne wyzwanie i poświęcimy wiele energii, by dobrze to zrobić" - zapewnia
prezes "Sudowii" Bożena Dobrzyń.