Żółty ser owczy może być potencjalnym źródłem naturalnych antybiotyków konserwujących produkty spożywcze – piszą greccy i belgijscy naukowcy na łamach pisma "Applied and Environmental Microbiology".
Zespół pod kierunkiem Marina D. Georgalaki z Akademii Rolniczej w Atenach odkrył, że izolowane z żółtego sera owczego bakterie Streptococcus macedonicus w czasie fermentacji mleka produkują peptyd macedocynę, zaliczany do tzw. bakteriocyn, czyli związków o działaniu antybakteryjnym.
Jak dowiodły badania, macedocyna wykazuje działanie antybakteryjne wobec bardzo różnorodnych gatunków bakterii, które mogą być źródłem zatruć pokarmowych lub powodować psucie się żywności.
Według autorów, ich wyniki sugerują, że macedocyna może być doskonałym konserwantem produktów spożywczych, który jednocześnie nie wywiera szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi. Opierając się na swoich rezultatach, badacze proponują zastosowanie kultur S. macedonicus do wytwarzania produktów spożywczych, które wymagają procesu fermentacji.
Szerokie zastosowanie bakteriocyn jako naturalnych konserwantów żywności, byłoby dobrą odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, którzy chcą żywności bezpiecznej, zdrowej, minimalnie przetworzonej, a jednocześnie długo zachowującej świeżość – konkludują badacze.