Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Ser jak antybiotyk

23 grudnia 2002

Żółty ser owczy może być potencjalnym źródłem naturalnych antybiotyków konserwujących produkty spożywcze – piszą greccy i belgijscy naukowcy na łamach pisma "Applied and Environmental Microbiology".

Zespół pod kierunkiem Marina D. Georgalaki z Akademii Rolniczej w Atenach odkrył, że izolowane z żółtego sera owczego bakterie Streptococcus macedonicus w czasie fermentacji mleka produkują peptyd macedocynę, zaliczany do tzw. bakteriocyn, czyli związków o działaniu antybakteryjnym.

Jak dowiodły badania, macedocyna wykazuje działanie antybakteryjne wobec bardzo różnorodnych gatunków bakterii, które mogą być źródłem zatruć pokarmowych lub powodować psucie się żywności.

Według autorów, ich wyniki sugerują, że macedocyna może być doskonałym konserwantem produktów spożywczych, który jednocześnie nie wywiera szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi. Opierając się na swoich rezultatach, badacze proponują zastosowanie kultur S. macedonicus do wytwarzania produktów spożywczych, które wymagają procesu fermentacji.

Szerokie zastosowanie bakteriocyn jako naturalnych konserwantów żywności, byłoby dobrą odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, którzy chcą żywności bezpiecznej, zdrowej, minimalnie przetworzonej, a jednocześnie długo zachowującej świeżość – konkludują badacze.


POWIĄZANE

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...

Od 23 września br. OSM Piątnica prowadzić będzie kampanię promującą Skyry – jogu...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: “Międzyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę