PRZYCZYNY
Stan chorobowy charakteryzujący się niedostateczną ilością hemoglobiny we
krwi (anemia niedobarwliwa), bądź też obniżoną liczbą krwinek czerwonych we
krwi obwodowej. Do najczęstszych przyczyn niedokrwistości zalicza się: niedobór
żelaza, miedzi, kobaltu, choroby przebiegające z hemolizą krwinek czerwonych,
krwotoki zewnętrzne i wewnętrzne, inwazje pasożytnicze, nowotwory.
OBJAWY KLINICZNE
Najbardziej widocznym objawem niedokrwistości jest bladość błon śluzowych,
zmniejszenie wydolności wysiłkowej, osłabienie, osowiałość, utrata
apetytu, przyspieszone tętno i oddechy, przy krwotokach niedociśnienie i wstrząs.
Uwaga! Zwierzęta anemiczne należy badać ostrożnie, gdyż brutalne zabiegi
mogą spowodować u nich zapaść.
ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Bladość błon śluzowych, mięśni, niedokrwienie narządów wewnętrznych, w
przypadku schorzeń wikłających – zmiany typowe dla tych schorzeń.
POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Badania hematologiczne w celu określenia niedokrwistości (niedobarwliwa,
nadbarwliwa). Ukierunkowane badania określające jej przyczyny (badania
biochemiczne, parazytologiczne, bakteriologiczne, itp.).
LECZENIE
Leczenie powinno być oparte na podstawie dokładnego rozpoznania przyczyny
niedokrwistości. Leki wykazano przy opisie schorzeń powodujących niedokrwistość,
jak np. niedobór żelaza, robaczyce.
ZAPOBIEGANIE
Prawidłowe żywienie, utrzymanie, terminowe odrobaczanie, wczesne leczenie
wszelkich schorzeń.
na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora