Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mleczne desery w letniej kuchni

7 września 2015


Lato to czas największej aktywności fizycznej zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Gdy słońce przyjemnie grzeje chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu – uprawiamy sport, chodzimy na spacery, urządzamy pikniki, relaksujemy się pod chmurką korzystając z kilku miesięcy wspaniałej pogody.


Większa aktywność ruchowa to także większe zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, które zapewnią mu siłę, energię i dobrą formę. Ale jak temu sprostać, gdy w upalne dni apetyt nam nie dopisuje i często rezygnujemy z regularnych posiłków na rzecz przekąsek i deserów? Zadbajmy
o to, by te małe posiłki były pełnowartościowe!

Jeśli deser, to dobrze skomponowany

Szukając ochłody i orzeźwienia w upalne dni, chętnie sięgamy po desery. Idealnie sprawdzą się te przygotowane na bazie mleka i produktów mlecznych, wzbogacone sezonowymi owocami. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale też pełnowartościowe i pożywne „paliwo” dla naszego organizmu.
Mleko i przetwory mleczne należą bowiem do najbardziej wartościowych produktów spożywczych
i są niezbędnymi elementami zbilansowanej diety. Są doskonałym źródłem białka i dobrze przyswajalnego wapnia potrzebnego kościom i zębom, witamin A, D, B2, B12  oraz biopierwiastków, takich jak cynk, czy jod, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przetwory mleczne zaliczane są do produktów o wysokiej gęstości odżywczej, czyli takich, których nawet niewielka porcja dostarcza organizmowi sporo cennych składników budulcowych i odżywczych1.

Jogurt – agent specjalny do „spraw deserowych”

Najbardziej wszechstronnym składnikiem letnich deserów jest jogurt. Wystarczy zmiksować go
z ulubionym owocami, zamrozić i po kilku godzinach możemy się cieszyć pysznymi lodami. Jogurt stanowi także doskonałą bazę dla orzeźwiających koktajli owocowych. Połączony z ulubionymi owocami, z dodatkiem mięty i lodu nie tylko ugasi pragnienie, ale zaspokoi głód i doda energii
w środku aktywnego dnia. Zawarte w nim witaminy B2 i B12 oraz jod wpływające na układ nerwowy pomogą zwalczyć również zmęczenie.
Kubeczek jogurtu z ulubionymi dodatkami: owocami, orzechami, czy płatkami to przekąska doskonała dla zapracowanych. Szybka w przygotowaniu, ale pełnowartościowa i smaczna. Jogurt – naturalny lub owocowy - to także dobry pomysł na wzbogacenie dań, takich jak naleśniki czy pierogi lub sałatki owocowe.
Po jogurt śmiało mogą sięgać nawet osoby dbające o linię – w wersji naturalnej, niedosładzany i bez dodatków w postaci czekolady czy posypki, ma stosunkowo niewiele kalorii, za to sporo pełnowartościowego białka, które daje poczucie sytości i sprawia, że nie czujemy się głodni.

Jeśli nie jogurt to…

Mleko i ser! Mleko z powodzeniem zastąpi jogurt lub kefir w koktajlach. Takie smakowe mleko
z dodatkiem kakao lub zmiksowane z owocami i lodem doda nam ochłody w upalne dni, gdy zapotrzebowanie organizmu na płyny jest dużo większe. Białe sery możemy natomiast wykorzystać do przygotowania pierogów lub naleśników, które podane z owocami chętnie zjemy zarówno na obiad, jak i deser.
Dobrym pomysłem deserowym są sałatki owocowe. Dlaczego nie dodać do nich sera, który uczyni je bardziej pożywnymi? Popularnym tego typu letnim połączeniem jest arbuz i ser feta. Słodycz arbuza zostaje przełamana słonawym smakiem fety, dzięki czemu sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Ser feta, ricotta, czy śmietankowy twaróg idealnie komponują się również z innymi sezonowymi owocami – porzeczkami, truskawkami, borówkami. Wystarczy dodać kilka listków mięty, lekki dressing na bazie balsamico i odrobiny miodu i letnia sałatka gotowa!



***

O Polskiej Izbie Mleka

Polska Izba Mleka (PIM) jest największą organizacją branży mleczarskiej w Polsce. Została utworzona z inicjatywy spółdzielni i zakładów mleczarskich oraz firm z nimi współpracujących. Liczy ponad 70 członków,
a wśród  podmiotów zrzeszonych znajdują się największe firmy mleczarskie  i związane z branżą mleczarską. Głównym celem PIM  jest współpraca członków i partnerów Izby na rzecz rozwoju i promocji polskiego mleczarstwa zarówno w Polsce, jak i zagranicą.

O Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) została utworzona w 1995 roku. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną. Zrzesza ponad 9 200 członków skupionych w 18 związkach regionalnych hodowców bydła i producentów mleka oraz w Polskim Związku Bydła Simentalskiego i Krajowym Związku Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego.

POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę