Biogaz_III Forum 2025

Mleczarnia w Chojnicach obchodzi 120-lecie

22 września 2015
Za protoplastę chojnickiej mleczarni uznany został zakład, który pod koniec XIX w. otworzył przy ulicy Wałowej Johann Rahm. Pracowały w nim zaledwie trzy osoby. Tego rodzaju małe przedsiębiorstwa dominowały wówczas w Chojnicach, które licząc 10 tys. mieszkańców, były w niewielkim stopniu uprzemysłowione. W branży spożywczej działały wówczas m.in. trzy browary, również zatrudniające po kilka osób. W 1909 r. nastąpiła zmiana właściciela, a zakład przerabiał wówczas ok. 60 000 litrów mleka miesięcznie – czyli tyle, ile dzisiaj przez mniej więcej 5 godzin! Wytwarzał mleko spożywcze, masło i ser.


– W tamtych czasach konsumentami produktów z mleczarni byli przede wszystkim mieszkańcy miast. Na wsiach gospodarze samodzielnie przetwarzali mleko na potrzebne im produkty, często także na sprzedaż. To powodowało, że w pewnym sensie mleczarnia „rywalizowała” o surowiec ze swoimi dostawcami. Trudno w ogóle tamte realia porównywać z dzisiejszymi czasami – mówi Damian Kożuch, dyrektor chojnickiej mleczarni.

Zakład w Chojnicach – po połączeniu w 2013 r. – działający jako oddział Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego, to dziś bardzo nowoczesna mleczarnia, wyspecjalizowana w produkcji serów dojrzewających. Sztandarowym wyborem będzie Salami, z którego Chojnice znane są już od lat. Natomiast niedawno pracę rozpoczęła nowa linia produkcyjna o wydajności 300 tys. litrów mleka na dobę, czyli 900 ton sera miesięcznie.

– Pomimo długiej historii, nasza mleczarnia nigdy wcześniej nie zyskała tak dużego znaczenia na polskim rynku. Przez 100 lat byliśmy zakładem o charakterze lokalnym, a sprzedaż poza regionem podjęta jeszcze w latach 90. XX w. była bardziej wyrazem konieczności niż decyzją strategiczną. Dzisiaj ser z Chojnic oferowany jest pod znaną marką Serenada i dociera do konsumentów w całej Polsce – mówi Damian Kożuch. –To oczywiście przekłada się bezpośrednio na nasze możliwości rozwoju oraz współpracę z dostawcami. Dlatego, pomimo szacunku dla dorobku dawnej OSM Chojnice, warto było podjąć decyzję o połączeniu się z większą spółdzielnią. Samodzielnie nie bylibyśmy w stanie osiągnąć tak dużo w rywalizacji z tak silną konkurencją.

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę