W 2001 r. nastąpiła znaczna poprawa wyników w handlu zagranicznym artykułami mleczarskimi.
Eksport wyrażony w ekwiwalencie mleka osiągnął rekordowy poziom 1560,5 mln l i był o 80% większy niż w roku poprzednim. Równocześnie import produktów mleczarskich zmniejszył się o ok. 4% i wyniósł 541,3 mln l. Dodatnie saldo obrotów wyniosło 1019,2 mln l i jest to najlepszy wynik od początku przemian gospodarczych w Polsce. Eksport netto stanowił 14,5% skupionego mleka.
W ujęciu wartościowym eksport zwiększył się o 62,2% i osiągnął poziom 448,2 mln USD. Wartość importowych artykułów mleczarskich wyniosła 125,6 mln USD i była o 7% mniejsza niż w 2000 r. Nadwyżka eksportu nad importem wyniosła 322,6 mln USD i była dwukrotnie większa niż przed rokiem.
Główną przyczyną tak znaczącej poprawy wyników handlu zagranicznego była dobra koniunktura na rynku światowym. Przez większą część roku ceny mleka chudego w proszku, które jest najważniejszym produktem eksportowym branży mleczarskiej, utrzymywały się na wysokim poziomie. Korzystny wpływ na rozwój eksportu miała również zawarta z Unią Europejską umowa dotycząca wzajemnej liberalizacji obrotów handlowych. Zgodnie z tą umową Polska mogła eksportować do Unii Europejskiej 10 tys. ton mleka w proszku, 9 tys. ton serów oraz 6 tys. ton masła bez opłat celnych. Przyznane na 2001 rok kontyngenty eksportowe zostały w całości wykorzystane.
Do poprawy wyników przyczyniło się również ograniczenie importu. Rosnący skup mleka spowodował wzrost produkcji przemysłu mleczarskiego i podaży na rynku krajowym. W warunkach małego popytu ceny zbytu produktów mleczarskich utrzymywały się na niskim poziomie, w związku z czym import był nieopłacalny. Świadczy o tym również niewykorzystany kontyngent bezcłowy na import masła (5 tys. ton) z Unii Europejskiej.