Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Za dużo dioksyn w kurzych jajach z niemieckich ferm

18 stycznia 2005

Kurze jaja z niektórych ferm na terenie kilku niemieckich krajów związkowych (landów) zawierają więcej toksycznych dioksyn, niż przewidują normy obowiązujące od 1 stycznia w Unii Europejskiej.

Niemieckie Ministerstwo Ochrony Konsumenta, Żywności i Rolnictwa w Berlinie potwierdziło w poniedziałek wcześniejsze doniesienia mediów. Minister Renate Kuenast wezwała do natychmiastowego wycofania ze sklepów jaj zawierających toksyczne substancje i ich zniszczenia.

Podwyższoną zawartość dioksyn stwierdzono w jajach pochodzących od kur wolno biegających po terenie ferm. Eksperci ministerstwa są zdania, że dioksyny pochodzą z zanieczyszczonej ziemi. Jak podał dziennik "Bild am Sonntag", zawartość dioksyn w jajach od kur wolno biegających jest 2,5 razy większa niż w jajach od kur trzymanych w klatkach. Niemieckie organizacje konsumenckie ostrzegły przed przesadnymi reakcjami. "Jedzcie nadal jajka na śniadanie. Nie ma żadnego nadzwyczajnego niebezpieczeństwa" - powiedział Thomas Isenberg z Federacji Organizacji Konsumenckich. Jego zdaniem, spożycie dwóch do trzech jajek tygodniowo nie grozi żadnym niebezpieczeństwem. "Nie ma powodów do paniki" - dodał Isenberg.

W Unii Europejskiej obowiązuje od 1 stycznia norma dopuszczająca maksymalnie 3 pikogramy dioksyn na gram tłuszczu. Niemcy należały do krajów szczególnie aktywnie zabiegających o wprowadzenie takiej normy.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę