W badaniach ostatnich lat daje się zauważyć wyraźną tendencję do prowadzenia prac nad ekologicznymi uwarunkowaniami produkcji drobiarskiej. Wiąże się to ze zmianami prawnymi, ekonomicznymi i technicznymi jak i wzrostem świadomości. Ten wzrost świadomości wynika nie tylko z prowadzonej edukacji ekologicznej, ale również ze zwiększenia zachorowań na choroby cywilizacyjne w tym również związane z nieodpowiednim odżywianiem się. Stąd przywiązuje się duża wagę do tzw. "żywności bezpiecznej" wyprodukowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego.
Produkcji bezpiecznej żywności służą służą następujące uregulowania prawne:
Te uregulowania prawne w pełni są zgodne z Rozporządzeniem Rady Unii Europejskiej nr 1804/1999 z dnia 19 lipca 1999 r. uzupełniające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 w sprawie ekologicznej produkcji artykułów rolnych i artykułów spożywczych włączając produkcję zwierzęcą. Zwraca się uwagę, że produkcja rolna w ekologicznym gospodarstwie rolnym jest prowadzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zwierzęta, a w tym drób utrzymywane w ekologicznym gospodarstwie rolnym mogą pochodzić tylko z ekologicznych gospodarstw rolnych. Na środowisko składają się 3 zasadnicze zespoły czynników :
Biorąc pod uwagę napięty bilans pomiędzy kosztami, a osiąganymi zyskami z produkcji drobiarskiej należy zastanowić się co producent jest w stanie zrobić w zakresie warunków utrzymania.
Szczegółowe wymogi w ekologicznym utrzymaniu drobiu
Wynikają one z obowiązujących już krajowych uregulowań prawnych i dyrektyw unijnych. Podkreśla się, że łączna powierzchnia użytkowa pomieszczeń przeznaczonych do produkcji drobiu rzeźnego nie powinna przekraczać 1600 m2. Drób należy utrzymywać w pomieszczeniach z wybiegami jako terenem otwartym i nie wolno go chować w klatkach. Kurniki muszą spełniać następujące minimalne wymagania:
- 4 800 kurczą
-
3 000 kur niosek
- 2
500 kapłonów, gęsi lub indyków
- 4 000 kaczek
-
3
200 kaczorów
-
5 200 perliczek
-
kurczęta
81 dni
-
kapłony
150 dni
- indyki i
gęsi 140
dni
- kaczki pekińskie 49 dni
- kaczki piżmowe 70 dni
- kaczory piżmowe 84
dni
- kaczki mulard 92 dni
-
perliczki
94 dni
- brojlery kurze 580 szt.,
- kury nioski 230 szt.
Warto zaznaczyć, że ptakom należy zapewnić możliwość codziennego dostępu do wybiegu. Wyżej wymieniona obsada, której przekroczyć nie można, nie tylko ze względu na potrzebę produkcji paszy, a przede wszystkim zboża, ale szczególnie ze względu na rolnicze zagospodarowanie odchodów. Jak wiadomo nawożenie nie może przekroczyć 170 kg azotu na ha. Kolejnym istotnym ograniczeniem jest ustalenie minimalnej wielkości powierzchni produkcyjnej czyli powierzchni netto oraz powierzchni wybiegów dla drobiu.
WYMOGI |
DRÓB | ||
KURY NIOSKI |
DRÓB NA TUCZ | ||
W STAŁYCH BUDYNKACH |
W RUCHOMYCH KOJCACH | ||
Liczba ptaków
na 1 m2 powierzchni
produkcyjnej pomieszczenia |
6 | 10
przy maksimum 21 kg żywca z 1 m2 |
16
przy maksimum 30 kg żywca z 1 m2 |
Długość grzędy | w cm na 1 ptaka |
18
|
20
tylko dla perliczek |
Gniazdo | 8 nosek na
gniazdo lub w przypadku
wspólnego gniazda 120 cm2 na 1 kurę |
- | - |
Powierzchnia
wybiegu (zewnętrzna)
Liczba m2 na 1 ptaka dostępnych rotacyjnie |
z zachowaniem
limitu
do 170 kg N/ha/rok |
4 - brojlery
kurze lub perliczki
4,5 - kaczki 10 - indyki 15 - gęsi |
2,5 |
Warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów związanych ze środowiskiem i produkcją zwierzęcą, co zawarte jest w unijnych uregulowaniach prawnych. Podkreśla się wyraźnie, że w celu zapobieżenia skażeniu środowiska, a w szczególności zasobów naturalnych jak gleba i woda, produkcja zwierzęca a drobiarska przede wszystkim prowadzona metodami ekologicznymi musi z zasady przewidywać bliskie związki miedzy produkcją drobiarską a ziemią. Przykładem mogą tu być rotacyjne wybiegi. Wybiegi i obszar do swobodnego ruchu na świeżym powietrzu muszą zapewniać wystarczającą ochronę przed deszczem, wiatrem, słońcem i ekstremalnymi temperaturami, odpowiednio do miejscowych warunków pogodowych Prowadząc produkcję ekologiczną, gospodarstwa w celu zapobieżenia skażenia wody związkami azotowymi, powinny mieć wystarczające urządzenia magazynowe oraz plany odprowadzania ścieków i odchodów drobiowych.
Ze względów zdrowotnych, budynki muszą być opróżnione z ptaków przed wprowadzeniem nowej partii drobiu. W tym czasie budynki i urządzenia trzeba czyścić i zdezynfekować . Ponadto po zakończeniu odchowu każdej partii drobiu wybiegi należy pozostawić puste w celu odtworzenia roślinności jak również ze względów zdrowotnych. Jednak to od decyzji każdego z hodowców zależy określenie długości okresu odpoczynku wybiegu.
Prof. dr hab. Eugeniusz Herbut
Instytut Zootechniki Balice
Zakład
Technologii i Ekologii Produkcji Zwierzęcej