Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

GIJHARS skontrolowała jakość mięsa drobiowego

27 lipca 2005
Inspektoraty JHARS w Kielcach, Katowicach, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu i Zielonej Górze przeprowadziły kontrolę jakości handlowej mięsa drobiowego pochodzącego z zakładów drobiarskich przeprowadzających ubój drobiu oraz zakładów dokonujących rozbioru tuszek pochodzących z zakupu.

Kontrola przeprowadzona została w marcu 2005 roku i objęła 33 zakłady. Jej celem było zbadanie jakości handlowej mięsa drobiowego ze szczególnym uwzględnieniem tuszek z kurcząt, w tym:

  • jakości mięsa drobiowego w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w Rozporządzeniu Komisji (EEC) Nr 1538/91 z 5 czerwca 1991 r. w sprawie szczegółowych przepisów wykonawczych do rozporządzenia Rady (EEC) nr 1906/90 dotyczącego norm handlowych na mięso drobiowe,
  • prawidłowości obróbki poubojowej oraz klasyfikacji mięsa drobiowego,
  • składowania, pakowania, znakowania i transportu mięsa drobiowego,
  • prawidłowości przebiegu operacji technologicznych procesu uboju,
  • metod schładzania tuszek kurcząt oraz badania zawartości wody wchłoniętej.

W wyniku kontroli stwierdzono:

  • niezgodną z deklaracją producenta jakość handlową ocenianą na podstawie badań organoleptycznych: - 9 partii mięsa drobiowego (tuszek z kurcząt) o łącznej masie 5.887,3 kg , co stanowiło 7,2% ilości skontrolowanego mięsa, - 11 partii elementów drobiowych (z kurcząt) o łącznej masie 31,5 kg, co stanowiło 0,2% ilości skontrolowanej elementów drobiowych, - 6 partii mięsa indyczego i podrobów, o łącznej masie 252 kg, co stanowiło 3,3% ilości skontrolowanej,
  • niezgodne z wymogami znakowanie: - 9 partii mięsa drobiowego w opakowaniach jednostkowych, o łącznej masie 785,2 kg co stanowiło 7,9% skontrolowanych partii, - 32 partii mięsa drobiowego w opakowaniach zbiorczych o łącznej masie 35.586 kg, co stanowiło 28,6% skontrolowanych partii,
  • niezgodne z Rozporządzeniem Komisji (EEC) Nr 1538/91 schładzanie tuszek drobiowych, tj. dwoma metodami jednocześnie - w 5 zakładach drobiarskich, co stanowiło 16,7% skontrolowanych,
  • brak klasyfikacji lub nieprawidłową klasyfikację mięsa drobiowego - w 3 jednostkach, co stanowiło 9,1% skontrolowanych,
  • brak prowadzenia badania wody wchłoniętej testem zakładowym - w 23 zakładach drobiarskich, co stanowiło 69,7% skontrolowanych jednostek,
  • brak prowadzenia monitoringu temperatury w pomieszczeniach magazynowych w 2 jednostkach, co stanowiło 6,1% skontrolowanych,
  • brak urządzeń do pomiaru wilgotności powietrza w pomieszczeniach magazynowych w 15 jednostkach, co stanowiło 45,5% skontrolowanych,
  • niedokonanie zgłoszenia działalności gospodarczej do właściwego, wojewódzkiego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych przez 20 zakładów drobiarskich, tj. 60,6% ogółu skontrolowanych podmiotów.

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami, wydano 1 decyzję administracyjną nakazującą prawidłowe oznakowanie 1 partii mięsa drobiowego o masie 1800 kg (wartość 8640 zł) oraz nałożono 13 mandatów karnych w łącznej wysokości 1700 zł.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę