Jedzenie jest warunkiem dobrego i wartościowego życia. Jeżeli nie masz wystarczającej ilości jedzenia - zdrowego jedzenia, energia do życia, którą posiadasz będzie ograniczona.
Jeżeli nie masz dość jedzenia musisz spędzić cały dzień na myśleniu o jedzeniu i na jego zdobywaniu. Twoja energia zaś, która mogła być przeznaczona na odkrycia i zabawę będzie utracona.
Ludzie mają prawo oczekiwać, że żywność, którą jedzą jest bezpieczna i odpowiednia do jedzenia. Choroby wywołane przez żywność są najgorsze, a w ostateczności mogą być nawet śmiertelne.
Wszyscy, także hodowcy i rolnicy producenci i sprzedawcy mają obowiązek zapewnienia, że żywność przez nich dostarczana jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Jednakże konsumenci są odpowiedzialni za właściwe przechowywanie i przygotowanie żywności oraz za utrzymanie właściwej higieny w kuchni.
Bezpieczeństwo żywności zależy od wielu czynników takich jak:
Dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności jednym z niezbędnych narzędzi jest system HACCP. System HACCP dla produktów żywnościowych jest systemem, który koncentruje się na kontroli podczas wytwarzania zamiast na kontroli produktu końcowego. Dzięki temu zasoby i urządzenia zakładu są wykorzystane w optymalnym stopniu. Jednocześnie system HACCP pozwala na uzyskanie szerszego spojrzenia na proces produkcji, problemów występujących w jego trakcie oraz ich częstotliwości. Dzięki temu możliwe jest ich uniknięcie i zapobieżeniu występowaniu w przyszłości. Dla producenta oznacza to mniejsze ilości odpadów i mniejsze straty. Co więcej, jeżeli system HACCP już działa, zakład produkcyjny posiada dokumentacje ukazującą sposób obróbki produktu dostarczanego do klienta, cały proces produkcji i jego wszystkie etapy. Dzięki temu konsument nabywa większego zaufania do producenta i a producent zdobywa uznanie u organizacji nadzorujących. Należy także podkreślić, że system ten jest szeroko znany na rynku międzynarodowym i już jest ważnym elementem w handlu międzynarodowym.