Złych technik czyszczenia, które pozostawiają środki czyszczące na powierzchniach i urządzeniach
Złego działania systemów mycia automatycznego prowadzących do zanieczyszczeń chemicznych produktów
Przypadkowego zanieczyszczenia chemicznymi środkami czystości lub innymi nie spożywczymi substancjami
Wypłukiwania metali ciężkich z elementów urządzeń spowodowanego przez użycie kwasów np.: w przypadku mycia kwasem kadzii serowych zespalanych za pomocą spawów z ołowiu.
Przypadkowego przedawkowania substancji dodatkowych, co może być niebezpieczne dla zdrowia konsumentów np. przedawkowanie azotynu sodu, azotanu sodu, witamin
Dostania się rtęci do produktów np. rtęć z rozbitych świetlówek, termometrów
Dostania się do produktu kawałków metalu i elementów maszyn ze źle utrzymanych lub zepsutych maszyn
Dostania się szkła z rozbitych szyb i świetlików
Dostania się do produktu rzeczy wnoszonych na teren hal produkcyjnych przez pracowników np.: spinacze do papieru, skuwki do długopisów, zszywki do papieru