Ubojnie znów obniżają ceny żywca. W Podkarpackiem za najlepsze klasy rolnicy otrzymują najwyżej 2,80zł/kg. Za klasę R nawet o 30 groszy mniej.
Wszystko dlatego, że popyt na rynku krajowym jest bardzo mizerny. Wyższe ceny są tylko w tych zakładach, które skupują głównie dla Agencji Rynku Rolnego. Ale i oni mają problemy z zagospodarowaniem tego, co pozostaje po rozbiorze, czyli głównie podrobów i tłuszczów. Towar ten gotowi są oddać za bezcen, po 30 - 50 groszy za kilogram, bo magazynowanie tylko podnosi koszty. Niestety chętnych na kaszankę czy salcesony trudno teraz znaleźć.
Tymczasem do punktów skupu trafia coraz więcej macior, to dowód na to, że rolnicy rezygnują z hodowli.
ŻYWIEC WIEPRZOWY (zł/kg)
(ceny skupu)
woj. podkarpackie -2,50 -
2,80
woj. świętokrzyskie -2,70 - 3,20
woj. kujawsko-pomorskie -2,70 -
3,00
woj. łódzkie -2,90 - 3,30
Rolnicy, którym brakuje pasz pozbywają się także coraz mniejszych tuczników. Jednak zwierzętami o wadze poniżej 95 kilogramów zakłady nie są zainteresowane.
PROSIĘTA (zł/parę)
woj. łódzkie -80 -100
woj. mazowieckie -80 - 170
woj.
kujawsko-pomorskie -100 - 120
woj. małopolskie -140 - 200
Nawet na Śląsku prosięta można już kupić po 80 złotych za parę. Wysokie ceny utrzymują się tylko w rejonach górskich województwa małopolskiego.