Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Znakowanie mięsa na nowych zasadach

10 kwietnia 2015
W Unii Europejskiej od 1 kwietnia 2015 roku obowiązują nowe zasady znakowania świeżego, schłodzonego czy mrożonego mięsa (owiec, kóz, świń i drobiu).

Teraz zgodnie z o nowymi przepisami, mięso musi zostać oznakowane krajem, gdzie zwierzęta zostały odchowane i ubite.  Natomiast w przypadku, gdy zwierzę zostało odchowane i ubite w tym samym kraju wystarczy podać nazwę kraju.

Nowe zasady znakowania jak podkreśla Komisja Europejska  są odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy  chcą wiedzieć gdzie odchowane były zwierzęta, ale jednocześnie są one na tyle proste, że nie obciążają finansowo całego łańcucha produkcji mięsa.

Opracował: Obi oba

POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę