Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Znakowanie mięsa

17 grudnia 2014
W dniu 10 grudnia 2014 r. w Hotelu Marriott odbyła się konferencja szkoleniowa Znakowanie mięsa i jego przetworów w świetle rozporządzenia nr 1169/2011.
Tematem przewodnim szkolenia były zmiany dotyczące etykietowania mięsa i przetworów mięsnych, które zaczęły obowiązywać od 13 grudnia 2014 r.

Radca prawny Piotr Włodawiec wygłosił wykład w zakresie: „Odpowiedzialności za naruszenia zawiązane z oznakowaniem mięsa i jego przetworów”. W trakcie wykładu uczestnicy szkolenia dowiedzieli się: w jaki sposób właściwie określać nazwy artykułu rolno-spożywczego i jego oznakowania, różnice pomiędzy artykułem spożywczym zafałszowanym a wprowadzającym w błąd, zasadach przeprowadzania kontroli artykułów rolno-spożywczych, sankcjach za naruszenia związane z jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, zasadach nakładania kar pieniężnych przez organy kontroli oraz odpowiedzialności karnej za naruszenia przepisów dotyczących znakowania produktów żywnościowych.

Wybór tematyki został ściśle podyktowany zmianami w zakresie znakowania, które wejdą w życie już 13 grudnia 2014 r., wymuszając na przedsiębiorcach konieczność dostosowania się do nich. W Polsce tego samego dnia wejdzie w życie nowelizacja ustaw o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z  dnia 21 grudnia 2000 r. oraz o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Ma ona na celu m.in. wykonanie wspomnianego rozporządzenia.



POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę