Laureatami XXII Konkursu Wędlin - Jesień 2004 zostały Zakłady Mięsne Viola Marian Meyer w Lnianie (Kujawsko- Pomorskie) i Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kania SA w Pszczynie (Śląskie).
W piątek otrzymały one puchary ministra rolnictwa za "produkty najwyższej
jakości w przemyśle mięsnym".
W Warszawie ogłoszone zostały wyniki
konkursu zorganizowanego przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego pod
patronatem resortu rolnictwa. Wzięły w nim udział 43 zakłady mięsne, które
przedstawiły do oceny 187 produktów. Wymagania konkursowe spełniło 181 z
nich.
Wyroby oceniano m.in. pod względem smaku, wyglądu i zapachu.
Nagrodzone produkty uzyskały ocenę od 4,5 do 5 punktów (w skali 5- punktowej).
Pod względem chemicznym zdecydowana większość badanych wędlin była zgodna z
polskimi normami.