Dzik, zając, jeleń czy kuropatwa to coraz bardziej poszukiwane mięso. Smaczne, delikatne i kruche – zawierające mało tłuszczu i cholesterolu – znajduje wielu nabywców skłonnych dobrze zapłacić.
Dzik w skupie kosztuje od 3 do 3,5 zł/kg. Jeleń od 10 do 13 zł/kg. Nieco droższa jest sarnina. Za zająca można dostać od 40 do 55 zł/sztukę.
Ceny skupu dziczyzny | zł/kg |
dzik | 3,00-3,50 |
jeleń | 10-13 |
sarna | 11-13,50 |
zając (sztuka) | 40-50 |
Dużym popytem na rynku cieszy się również ptactwo.
Ceny skupu ptactwa | zł/kg |
przepiórka | 4-5 |
kuropatwa | 5-6 |
kaczka | 7-8 |
bażant | 15-18 |