W piątek 11 maja 2007 r. w Warszawie przy ul. Czackiego 3/5 w Domu Technika NOT odbyła się XXVII już edycja Dni Przemysłu Mięsnego czyli spotkanie z pracownikami zakładów mięsnych i drobiarskich z terenu całej Polski. W godzinach przedpołudniowych miało miejsce sympozjum naukowo – techniczne p.t. ,,Postęp w Technologii Mięsa. Nauka – Praktyce’’. oraz wykłady związane z uregulowaniami prawnymi zagadnień surowcowych i przetwórstwa przemysłu mięsnego. Do czynnego udziału w sesji posterowej organizatorzy zaprosili naukowców i praktyków prowadzących badania z zakresu nauki o mięsie i nauk pokrewnych mające walory aplikacyjne w szeroko rozumianej gospodarce mięsnej.
Natomiast w godzinach popołudniowych ogłoszone zostały wyniki XXVII KONKURSU „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym – wiosna 2007” połączone z degustacją nagrodzonych produktów. Nagrody i wyróżnienia najlepszym producentom mięsa i wędlin w Polsce wręczali Wicepremier , Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Andrzeja Lepper oraz Jan Krzysztof Ardanowski, podsekretarz stanu w MR i RW. ( Nagrodzone firmy zaprezentujemy jutro).
Ponadto w ramach XXVII Dni Przemysłu Mięsnego w dniu 10 maja w godzinach popołudniowych odbyło się otwarte wspólne posiedzenie gremiów kierowniczych i doradczych organizacji społecznych działających w obszarze branży mięsnej gospodarki żywnościowej: Sekcji Mięsnej ZG SITSpoż, Sekcji Technologii Mięsa PTTŻ oraz Rady Fundacji na Rzecz Rozwoju i Postępu w Polskim Przemyśle Mięsnym poświęcone między innymi omówieniu możliwości współpracy.