Dyrektor Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego ogłosił XIX Konkurs zatytułowany "Produkty najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym" w 2003 roku.
Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W obecnej edycji oceniane będą :
Wędliny mogą być wyprodukowane z mięsa i tłuszczu zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny lub mieszane. Wędliny powinny być zgodne z obowiązującymi normami polskimi lub zakładowymi.
Zgłoszenia na konkurs należy dokonać do dnia 20 lutego 2003 r i przesłać na adres Instytutu: ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa, fax. 610-23-66, telefon 610-63-68, 879-79-71.
Ocena konkursowa odbędzie się w trzecim tygodniu marca br. Natomiast wyniki konkursu zostaną ogłoszone podczas Dni Przemysłu Mięsnego 23 maja br.
Zasady konkursu i nagrody
Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin jest ocena sensoryczna wykonana przez rzeczoznawców metodą punktową według skali pięciopunktowej. Wędliny, które w ocenie sensorycznej uzyskają jakość ogólną na poziomie 4,5 do 5 punktów, a żadna z ocenianych cech jakościowych nie otrzyma noty punktowej niższej niż 4 punkty i wyróżniki chemiczne ( badania wykona Instytut ) będą zgodne z właściwą normą, zostaną uznane za produkty najwyższej jakości. Produkty te będą nagrodzone dyplomem Dyrektora Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. Producent, który uzyska największą liczbę nagrodzonych produktów zostanie uhonorowany pucharem wraz z dyplomem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producent który uzyska wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów zostanie uhonorowany statuetką wraz z dyplomem Dyrektora Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego.
W zgłoszeniu konkursowym należy podać nazwę wędliny i jej rodzaj według klasyfikacji Polskiej Normy lub załączyć stosowną normę zakładową. Wędliny zgłoszone do konkursu powinny być w ciągłej sprzedaży.
Dodatkowych informacji udzielają: Marianna Szymańska i Krystyna
Zawadzka
Warszawa, tel. (0-22) 610-63-68, 610-81-90 wew. 30 i 57, 879-79-71,
tel. kom. (0-603)