Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

XIX Konkurs Wędlin – Wiosna 2003

17 stycznia 2003

Dyrektor Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego ogłosił XIX Konkurs zatytułowany "Produkty najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym" w 2003 roku.

Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W obecnej edycji oceniane będą :

  • kiełbasy – homogenizowane, drobno, średnio i grubo rozdrobnione, wędzone lub nie wędzone parzone
  • produkty blokowe – drobno, średnio i grubo rozdrobnione, studzieniny z wkładką mięsną i rolady mięsne
  • wyroby garmażeryjne gotowe
  • galarety mięsne i warzywne

Wędliny mogą być wyprodukowane z mięsa i tłuszczu zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny lub mieszane. Wędliny powinny być zgodne z obowiązującymi normami polskimi lub zakładowymi.

Zgłoszenia na konkurs należy dokonać do dnia 20 lutego 2003 r i przesłać na adres Instytutu: ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa, fax. 610-23-66, telefon 610-63-68, 879-79-71.

Ocena konkursowa odbędzie się w trzecim tygodniu marca br. Natomiast wyniki konkursu zostaną ogłoszone podczas Dni Przemysłu Mięsnego 23 maja br.

Zasady konkursu i nagrody

Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin jest ocena sensoryczna wykonana przez rzeczoznawców metodą punktową według skali pięciopunktowej. Wędliny, które w ocenie sensorycznej uzyskają jakość ogólną na poziomie 4,5 do 5 punktów, a żadna z ocenianych cech jakościowych nie otrzyma noty punktowej niższej niż 4 punkty i wyróżniki chemiczne ( badania wykona Instytut ) będą zgodne z właściwą normą, zostaną uznane za produkty najwyższej jakości. Produkty te będą nagrodzone dyplomem Dyrektora Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. Producent, który uzyska największą liczbę nagrodzonych produktów zostanie uhonorowany pucharem wraz z dyplomem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producent który uzyska wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów zostanie uhonorowany statuetką wraz z dyplomem Dyrektora Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego.

W zgłoszeniu konkursowym należy podać nazwę wędliny i jej rodzaj według klasyfikacji Polskiej Normy lub załączyć stosowną normę zakładową. Wędliny zgłoszone do konkursu powinny być w ciągłej sprzedaży.

Dodatkowych informacji udzielają: Marianna Szymańska i Krystyna Zawadzka
Warszawa, tel. (0-22) 610-63-68, 610-81-90 wew. 30 i 57, 879-79-71, tel. kom. (0-603)


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę