Ptak_Waw_CTR_2024

Wyroby mięsne w NOT

14 maja 2010
XXXIII edycja konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” już za nami. Organizowany corocznie przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Odział Technologii i Tłuszczu pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi konkurs rozstrzygnięty. Z pośród 143 wyrobów od 38 wytwórców – 142 produkty znalazły uznanie jurorów.

     
     


Wyroby w kategoriach: kiełbasy, produkty blokowe, wędliny podrobowe, wyroby garmażeryjne, kulinarne, dania gotowe oraz konserwy analizowane były przez gremium oceniające pod kątem: wyglądu zewnętrznego, wyglądu przekroju na dwóch batonach, smaku i zapachu z dwóch batonów, zawartości soli, tłuszczu i fosforanów – w zgodności z polskimi normami. Z 58 próbek kiełbasy poddanych analizie w 25 nie wykryto nawet śladowych ilości fosforanów (co należy zaliczyć na  plus). Odrzucono jeden produkt ze względu na zawyżoną ilość wody w stosunku do zadeklarowanej przez producenta.
Uroczystość wręczenia dyplomów odbyła się w siedzibie NOT w Warszawie 13 b.m. Laureaci odebrali wyróżnienia z rąk wiceministra (MR) Tadeusza Nalewajka.
Ogólnym zwycięzcą tej edycji konkursu zostały Zakłady Mięsne HAGA PLUS Sp. Z o. o. w Jastrzębiu Zdroju za dwanaście produktów w tym: pasztet wieprzowy pieczony, pasztet borowikowy, salceson czosnkowy, flaki wołowe w rosole, galaretka domowa, kaszanka wiejska, przysmak turystyczny, rolada z kurczaka, szynka romska z pieprzem, golonko pieczone, winerki, paluszki alpejskie, parówkowa, szynkowa wieprzowa, kiełbasa starowiejska, kiełbasa śląska ekstra, kiełbasa domowa, kiełbaski śląskie, strawa szlachcica oraz szynka konserwowa 2 lbs.
Osiem wyróżnionych wyrobów pochodziło z Zakładów Przetwórstwa Mięsa DUBIMEX Sp. J. Zbigniew Dubielak w Gostyninie za: pasztet kujawski z pieca, pasztetowa kremowa, kurczak faszerowany, kaszanka, parówki, parówkowa, śląska, kiełbasa staropolska.
Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. w Łukowie nagrodzono za 6 produktów w tym: kiełbasę swojską ekstra, parówki "Łukowianki", mięso domowe w galarecie 460g, głowiznę domową 460g, gulasz domowy wieprzowy 460g, gulasz domowy wołowy 460g.

Pozostali laureaci to: Zakład Mięsny BEKON Zbigniew Niedbalski w Jabłowie Pałuckim
za sortymenty: salceson ozorowy, kiełbasa czosnkowa krucha, parówka delikatesowa, kiełbasa pomorska, filet książęcy z indyka.
Zakłady Mięsne PAMSO S.A. w Pabianicach za sortymenty: szynka delikatna z kurcząt, parówki "Misiaczki", kaszanka pabianicka, paszteciki z mięsem, wiejskie smaki - kiełbasa krucha wędzona.
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KANIA S.A. w Pszczynie za sortymenty: głowizna garmażeryjna, salceson czarny, kiełbasa toruńska po beskidzku, kiełbasa podwawelska po beskidzku, kiełbasa góralska.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "GROT" J.Grot Sp. J. w Starowej Górze za sortymenty: pierogi domowe, sałatka królewska z kurczakiem, krokiety z mięsem, flaki domowe, krokiety hetmańskie.
Zakład Usługowo-Handlowy "WOJCIECHOWSKI" Zdzisław Wojciechowski w Bukowcu Opoczyńskim za sortymenty: salceson biały, kiełbasa krakowska, kiełbasa mielonka, kiełbasa zwyczajna.
Zakład Wędliniarski i Ubojnia GRZEGORZ KĘPA w Czestkowie za sortymenty: parówki, kaszanka, kiełbasa cytrynowa, kiełbasa szefa.
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomii za sortymenty: pasztet kozacki, schab pieczony w panierce, karczek pieczony z boczkiem i cebulą, oscypek drobiowy wędzony.
Zakład Masarski „KRAWCZYK” w Mleczkowie za sortymenty: salceson staropolski wątróbkowy, rolada golonkowa, kiełbaski węgierskie, frankfurterki parzone.
Grupa ANIMEX S.A. w Morlinach za sortymenty: pasztetowa luksusowa, berlinki classic duo, berlinki z indyka duo, kiełbasa wyborcza.
AGRO-HANDEL Sp. z o.o. w Mościszkach za sortymenty: pasztet wędzony, łopatka do pieczenia, kiełbasa domowa, boczek faszerowany.
P.P.H. „JAMIR” Skup Ubój i Przetwórstwo Mięsa Mirosław Sobieraj w Bechcicach za sortymenty: pasztetowa borowikowa, łopatka domowa, kiełbasa spod strzechy.
Zakłady Mięsne „SKIBA” Andrzej Skiba w Chojnicach za sortymenty: pasztet domowy, salceson domowy, chojnicka drobiowa.
Elbląskie Centrum Mięsne "EL-HURT" Produkcja i Handel Sp. J. Jolanta Grudzień, Zbigniew Grudzień w Elblągu za sortymenty: mięso na kotlety mielone z szynki, kiełbasa biała surowa, tatar wołowy.
Przetwórstwo i Wyrób Wędlin Marian Pierzchała w Janikowie za sortymenty: salceson królewski, rolada boczkowa, kiełbasa swojska.
Zakład Masarski "MARETA" Sp. J. Teresa i Andrzej Kołbuk, Elżbieta i Wiesław Kacprzak w Kobyłce za sortymenty: salceson ozorkowy, kiełbasa podwawelska, kiełbasa krakowska parzona.
Zakłady Mięsne "POTORSCY" Sp. J. Jan Potorski, Jerzy Potorski w Krokowie za sortymenty: pasztet Mistrza Jana, salceson włoski, mięso kulinarne wieprzowe.
Zakłady Mięsne "ViOLA" MEYER Sp. J. w Lnianie za sortymenty: pasztet z cisowego lasu, salceson z cisowego lasu, kiełbasa dla chłopa.
Zakłady Mięsne KAWIKS w Patokach za sortymenty: kaszanka smakosza, kiełbasa rzeszowska, kiełbasa cytrynowa.
Zakład Mięsny KONARCZAK Sp. J. w Pogorzeli za sortymenty: szynkówka wielkopolska, kiełbasa śląska, szynka konserwowa.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Małgorzata Kuś w Rudzie Śląskiej za sortymenty: salceson ozorkowy czarny, krupniok, żymlok.
Ireneusz Sobkowiak Zakłady Mięsne "SOBKOWIAK" w Siedlcu za sortymenty: salceson ozorowy wędzony lux, belwederska, szynka konserwowa prezydencka.
POLISH FARM MEAT Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie za sortymenty: pasztetowa z manną, salceson włoski, parówki polskie.
Zakłady Mięsne ANDRZEJ BYSTRY w Swarzędzu za sortymenty: rolada drobiowa, kaszanka wyborowa, kiełbasa śląska.
Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Świerczynku za sortymenty: salceson ozorowy stara wędzarnia, ozory w chrzanie z brokułami, ozory z kaparami.
Zakład Masarski JÓZEF KAROLCZAK w Topoli Szlacheckiej za sortymenty: pasztetowa, kaszanka, śląska.
Przetwórstwo Mięsne EMIL DROŃ w Bielsku Białej za sortymenty: salceson wiejski, śląska wieprzowa.
STÓŁ POLSKI Sp. z o.o. Zakład Produkcyjny w Ciechanowcu za sortymenty: golonka pieczona, parówki extra.
Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS Sp. z o.o. w Modliborzycach za sortymenty: pasztet grzybowy, golonka konserwowa.
Zakłady Mięsne „MYSŁOWICE – MYSŁAW” Sp. z o.o. w Mysłowicach za sortymenty: kiełbasa ze świniobicia, wędzonka Pana.
Zakład Mięsny "WIERZEJKI" J. M. Zdanowscy Sp. J. w Płudach za sortymenty: przysmak wiejski, kiełbasa dębowa.
DOBROSŁAWA Sp. z o.o. w Sławie za sortymenty: pasztetowa geesowska, kiełbasa z Dobrosławy.
P.P.H.U. „ROLMAX” Sp. z o.o. w Suszu za sortymenty: kebab wołowy, flaki wołowe mrożone.
Zakład Wędliniarski ANDRZEJ STANIA w Świerklanach za sortymenty: pasztet Andrzeja, kiełbasa staropolska.
Zakłady Mięsne WOJCIECH DOBIJA w Żywcu za sortymenty: kiełbasa kasztelańska, kiełbasa swojska.
Zakłady Mięsne "HERMAN" S.A. w Kielnarowej za schab weselny.

POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę