CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowina zdrożeje nawet o kilkadziesiąt procent

21 grudnia 2015
Ceny wieprzowiny wkrótce mogą wzrosnąć nawet o kilkadziesiąt procent - uważa przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej (RGŻ) prof. Stanisław Zięba. W poniedziałek podczas posiedzenia Rady prof. Zięba powiedział, że należy spodziewać się mniejszej podaży tego mięsa, m.in. z powodu spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce.

GUS przewiduje, że w połowie tego roku w naszym kraju hodowanych będzie 15,5 mln sztuk świń w stosunku do 17 mln sztuk w 2007 roku.

W 2007 roku ceny zbóż wzrosły wobec 2006 roku o 60 proc., zaś ceny trzody spadły o 23 proc. Zdaniem Zięby, takiej niekorzystnej relacji cen pasz do cen żywca wieprzowego nie było w Polsce od 50 lat.

W opinii ekspertów, na rynku zaczyna brakować mięsa wieprzowego, dlatego przetwórcy skłonni są płacić coraz wyższe ceny. W połowie maja żywiec kosztował średnio 3,80 zł za kilogram. W połowie kwietnia płacono za niego ok. 3,70 zł za kg, a rok wcześnie ponad 12 proc. mniej.

Największym producentem wieprzowiny na świecie są Chiny, które produkują ponad 50 proc. trzody. W Europie pod tym względem przodują Niemcy.

Profesor Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach zaznaczył, że Polska nie jest znaczącym producentem trzody chlewnej - nasza produkcja to 2 proc. światowej hodowli tuczników. Zaznaczył, że import mięsa wieprzowego do Polski w ostatnim okresie zwiększył się, gdyż mięso produkowane w innych krajach jest tańsze niż u nas.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę