Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większe zainteresowanie "lepszymi" gatunkami mięs

9 grudnia 2005

Na giełdach towarowych przedświątecznego szaleństwa nie widać, ale przynajmniej udaje się sprzedać lepsze gatunki mięs.

Teraz największą popularnością cieszy się schab. Klienci najchętniej wybierają belgijski czy holenderski. Tym bardziej, że ceny są atrakcyjne.

Kilogram tego mięsa bez kości kosztuje 13 złotych. Krajowy schab jest przynajmniej o złotówkę droższy, a w dodatku jakość pozostawia wiele do życzenia.

Ceny polskiej i holenderskiej szynki są właściwie porównywalne. Ale zakup importowanej to gwarancja, że mięso pochodzi od świń w klasie E. W przypadku krajowego towaru trudno o taką pewność.

Mimo ożywienia handlu, ceny mięsa w kraju nieco spadły w porównaniu z ubiegłym tygodniem. Wyjątkiem są półtusze wieprzowe, ale wkrótce można spodziewać się podwyżek. Natomiast na zachodzie Europy mięso zdrożało średnio o 20 groszy za kilogram.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę