Produkcja żywności, wobec rosnących wymagań technologicznych i sanitarnych oraz coraz większych oczekiwań klientów, staje się zadaniem coraz trudniejszym. Szczególna rola w sektorze rolno-spożywczym przypada branży mięsnej. Dlatego to właśnie do firm zajmujących się produkcją mięsa skierowany jest europejski projekt TECARE. Ma on na celu ustanowienie płaszczyzny współpracy między producentami mięsa a naukowcami, opracowującymi nowe technologie. Projekt pomaga przedsiębiorcom starać się o granty europejskie na badania i innowacje.
W Polsce, podobnie jak w całej Europie, jest wiele małych i średnich firm przetwórczych i produkcyjnych. Jednak trudno im konkurować z wielkimi producentami, w znacznej mierze dlatego, że nie uczestniczą w pracach badawczo-rozwojowych. Aby tę sytuację zmienić Wrocławskie Centrum Transferu Technologii Politechniki Wrocławskiej (WCTT) podjęło się zadania zapewnienia polskim producentom dostępu do najnowszych informacji związanych z europejskimi programami, wspierającymi sektor rolno-spożywczy (7 Program Ramowy).
Projekt TECARE jest inicjatywą Komisji Europejskiej wspomagającą rozwój małych i średnich przedsiębiorstw z branży mięsnej. Uczestniczą w nim także naukowcy. Proces składania wniosków można w skrócie opisać w następujący sposób: firmy, zainteresowane rozwiązaniem jakiegoś problemu związanego na przykład z produkcją mięsa, tworzą międzynarodowe konsorcja z naukowcami, prowadzącymi badania w danej dziedzinie. Kiedy naukowcy znajdą rozwiązanie, firmy uczestniczące w konsorcjum testują wynalezioną metodę w praktyce. Uczestniczą więc czynnie w procesie innowacyjnym.
Firmy w ramach projektu otrzymują fundusze na uczestnictwo w procesie badawczym, a ponadto nabywają prawa własności intelektualnej do rozwiązań technologicznych wypracowanych w ramach projektu.
Generalną zasadą udziału w projektach 7 Programu Ramowego jest złożenie wniosku przez międzynarodowe konsorcja (instytucje z co najmniej trzech różnych krajów). Niewymierną korzyścią wynikającą z uczestnictwa w projekcie, oprócz funduszy na badania, jest także możliwość nawiązania międzynarodowych kontaktów oraz zdobycie pewnego rodzaju prestiżu wynikającego z uczestnictwa w międzynarodowym projekcie. W ramach inicjatywy TECARE tworzone są grupy robocze, w skład których wejdą firmy i naukowcy, przygotowujące wnioski i ubiegające się o fundusze unijne. Firmy z branży mięsnej oraz naukowcy mogą zgłosić chęć udziału w jednej z pięciu grup roboczych, obejmujących następujące zagadnienia:
1. Szkolenia dla nowych krajów członkowskich dotyczące unijnych standardów produkcji;
2. Szybkie i ekonomiczne narzędzia kontroli jakości mięsa;
3. Nowatorskie metody obróbki odpadów poubojowych z wytworzeniem wartościowych biologicznie substancji;
4. Chów trzody chlewnej, bydła, drobiu: zarządzanie, usuwanie i redukcja kosztów utylizacji odchodów zwierzęcych;
5. Badanie mięsa z wykorzystaniem RFID (Radio frequency identification).
Szczególne zainteresowanie firm mięsnych budzi trzecia grupa, dotycząca obróbki odpadów poubojowych, co, jak wiadomo, jest istotnym problemem przy produkcji mięsa.
Uczestnictwo w programie nie jest związane z ponoszeniem jakichkolwiek kosztów przez firmę. Nie należy się też obawiać problemów związanych z pisaniem wniosku czy wypełnianiem formularzy gdyż Wrocławskie Centrum Transferu Technologii udziela bezpłatnych konsultacji w tym zakresie. Zapoznaniu się z zasadami uczestnictwa w projektach 7 Programu Ramowego służą także szkolenia organizowane przez WCTT, udział w których jest oczywiście bezpłatny.
Wszystkie firmy zainteresowane uczestnictwem w projekcie TECARE, czy ubieganiem się o fundusze unijne, zapraszamy do kontaktu z WCTT. Najlepiej jednak nie później niż do końca maja, gdyż wtedy zakończony zostanie proces tworzenia grup roboczych.
W projektach 7 Programu Ramowego uczestniczyć można na dwa sposoby. Firma może pełnić rolę koordynatora, a więc podmiotu prowadzącego projekt, odpowiadającego min. za terminowe przesyłanie raportów. Można też wziąć udział jako partner i wówczas rola firmy ogranicza się jedynie do wykonania zadań jej przypisanych.
Warto dodać, że przedsiębiorstwa, które nawiążą współpracę z Wrocławskim Centrum Transferu Technologii, będą informowane o szkoleniach oraz konferencjach i seminariach dotyczących funduszy unijnych.
Usługi oferowane przez Wrocławskie Centrum Transferu Technologii w ramach projektu TECARE są oczywiście bezpłatne.
Firmy zainteresowane uczestnictwem w projekcie, przygotowaniem wniosku o dofinansowanie, udziałem w programach ramowych i nawiązaniem współpracy międzynarodowej są proszone o kontakt z:
Wrocławskim Centrum Transferu Technologii Politechniki Wrocławskiej
ul. Smoluchowskiego 48
50-372 Wrocław
Katarzyna Banyś
tel.: 071 320 21 89
k.banys@wctt.pl