Ceny półtusz wieprzowych, po ubiegłotygodniowych spadkach, w tych dniach zatrzymały się na giełdach na poziomie 4,7 - 5 zł za kg (kl. R). Zdaniem maklerów dalszych obniżek raczej nie będzie, bo zbliżają się święta, a poza tym przy tak niskich notowaniach mięsa krajowego przestał być opłacalny import, który konkurował z dostawami krajowymi.
- Wiele zależeć będzie oczywiście również od eksportu - twierdzi Dariusz Stawski z Agro-Bis w Łodzi. Producenci czekają z niecierpliwością na decyzje w sprawie wysyłki mięsa do Rosji i tuczników na Ukrainę. Ostatnio, gdy ceny tuczników spadły, zaczęli interesować się tą ofertą Niemcy.
Jednak mimo ograniczonej sprzedaży tanich mięs za granicę tylko na niektóre produkty mocno obniżono ceny. Znacząco potaniały np. skórki wieprzowe. Natomiast obniżki stawek za tłuszcze czy słoninę są niewielkie. Zapotrzebowanie na te surowce jest bowiem duże także na rynku krajowym.
W handlu drobiem widoczny jest stopniowy wzrost zapotrzebowania. Wolniej wracają jednak do dawnego poziomu ceny. Świeże kurczaki nadal można kupić na giełdach po 3,6 - 3,7 zł za kg, podczas gdy we wrześniu kosztowały powyżej 4 zł za kg.