Pierwsze oznaki ożywienia na rynku wołowiny zauważyli niemieccy eksperci.
Roczne spożycie tego mięsa wzrosło z 7 do ponad 8,5 kg na osobę. To pozytywny znak dla rynku, który załamał się ponad 2 lata temu. Wtedy to w Niemczech wykryto pierwszy przypadek choroby szalonych krów – mówią analitycy z Urzędu Kontroli Rynku i Cen. Mimo, że spożycie rośnie, to jeszcze nie powróciło do poziomu sprzed kryzysu. Wówczas przeciętny Niemiec zjadał aż 10 kg wołowiny rocznie.W Niemczech bada się wszystkie krowy powyżej 24 miesięcy. W pozostałych krajach Unii tylko te mające więcej niż 30 miesięcy.
ppr.pl - Rolnictwo, Ekologia, Natura
Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...
W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...