W bieżącym tygodniu na rynku europejskim obserwowało się nie wystarczającą podaż żywca aby zaspokoić popyt zgłaszany przez ubojnie. W konsekwencji, notowania cen żywca wzrosły znacznie o 5-6 euro centów za kilogram, głównie w Niemczech, Austrii i Holandii.
W ślad za tym zdrożały również nawet o 10 centów (ok 40gr) podstawowe elementy wieprzowe jak karczek, łopatka czy przodki. Ten wzrostowy trend spowodowany został większymi zamówieniami na wysokiej jakości elementy wieprzowe z rynków starej Unii jak równiez wciąż utrzymującą się na wysokim poziomie sprzedaż do Polski, Węgier, Czech czy Słowacji. Nie można również zapominac o stałym popycie ze strony krajów wschodniej Europy. Aktualnie zdaniem większości managerów firm ubojowych, zwiększone i to znacznie ceny miesa wieprzowego nie stanowią problemu dla sprzedaży.
Aktualnie analitycy spodziewaja sie iż również w tygodniu świątecznym cena mięsa wzrośnie. Ze wzgledu na to iż święta w tym roku wypadaja weekendowo i trwają do poniedziałku włącznie a co za tym idzie równiez przed Sylwestrem beda ograniczone uboje żywca wieprzowego, należy sie spodziewać utrzymania dość wysokich cen aż do końca roku 2005.