W czwartek 25 września o godzinie 13 .00 Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zorganizowało w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi tekst konsumencki wołowiny produkowanej w polskim systemie jakości QMP. Jak podkreśla Jerzy Wierzbicki , prezes zarządu PZBM celem oceny sensorycznej było porównanie poziomu satysfakcji konsumentów wołowiny produkowanej według standardów systemu jakości QMP oraz polskiej losowo wybranej z rynku na tle wołowiny szkockiej, argentyńskiej i brazylijskiej.
Test był przeprowadzony przez zespół pracowników naukowych pod kierunkiem dr hab. Agnieszki Wierzbickiej (SGGW) i prof. Dr hab. Marka Cieracha (UWM) według metodyki A&M University w Teksasie. USA jest światowym liderem w produkcji jakościowej, wystandaryzowanej wołowiny zorientowanej na satysfakcję konsumenta, prekursorem idei ,,od widelca do zagrody’’.
- System QMP jest dobrowolnym systemem jakości żywności opartym o standardy produkcji w gospodarstwie rolnym, w produkcji pasz, transporcie ,ubojni i rozbiorze. Zgodność ze standardami QMP potwierdza certyfikat niezależnej jednostki certyfikującej , wydawany na podstawie kontroli. Strategia przejęta w systemie QMP to poprawa konkurencyjności poprzez dążenie do osiągnięcia wyższej satysfakcji konsumenta, najlepszej relacji jakości do ceny. Jest konsekwencja przyjęcia nowej unijnej strategii ,,od widelca do zagrody’’ – mówi Jerzy Wierzbicki.