Włosi, Hiszpanie, Holendrzy nadal zainteresowani są nasza wołowiną. W przetwórniach, które nie mają podpisanych kontraktów zagranicznych ceny skupu żywca wołowego spadły średnio od 10 do 20 groszy za kilogram. Podobnie jak ceny mięsa.
Handel zamawia bardzo mało. Dodatkowo mniejszy popyt zbiegł się w czasie z większa podaż zwierząt. Ale jesienna selekcja stad już się kończy, i jak mówią przetwórcy za dwa tygodnie w punktach skupu ruch będzie zdecydowanie mniejszy. Teraz kupujemy tylko tyle ile udaje nam się sprzedać - komentują w zakładach.
Duże zakłady z uprawnieniami eksportowymi za byki płaca nadal maksymalnie 5 złotych za kilogram żywca. W firmach, które kupują na rynek krajowy stawki spadły do 4 złotych 50 groszy. Jeszcze większe różnice w cenach krów.
żywiec wołowy (ceny skupu netto – klasa I):
byki 4,35–5,00 zł/kg
jałówki 3,50-4,00 zł/kg
krowy 2,70–3,50 zł/kg
krowy na targowiskach:
woj. kujawsko–pomorskie 1600–2600 zł/szt
woj. świętokrzyskie 1800–2400 zł/szt
woj. małopolskie 1900–2700 zł/szt
woj. podlaskie 2000–3300 zł/szt
woj. mazowieckie 2300–2900 zł/szt
woj. wielkopolskie 3000 zł/szt
Na targowisku krowę można już kupić poniżej 2 tysięcy złotych, najdroższe kosztują ponad 3.