Grudzień to dla producentów wyrobów mięsnych czas wzmożonych zakupów, szczególnie wieprzowiny. Poszukiwania dużych partii surowca trwa, a ceny pną się w górę. Kilogram półtusz w klasie R zdrożał do ponad 5 złotych za kilogram. Od zeszłego tygodnia to wzrost nawet o 70 groszy. Drożej może być jeszcze około półtora tygodnia, bo przetwórcy muszą zrobić przed Bożym Narodzeniem zapasy. Później zakłady mięsne skupią się na produkcji świątecznych wyrobów. Wtedy ceny zaczną spadać. Warto więc korzystać z wysokich cen i sprzedawać półtusze, aby nie zostać z towarem na przyszły rok. A konkurencja nie śpi. Na rynek docierają informacje, że ceny importowanej z Belgii czy Danii wieprzowiny są coraz niższe.
Ceny najlepszych mięs, takich jak schab, szynka czy karkówka jeszcze się nie zmieniły. Ale tuż przed świętami te mięsa będą drożeć najbardziej. Teraz wzrosły jedynie ceny tłuszczów drobnych, bo zwiększyło się zainteresowanie ze strony ukraińskich i białoruskich kupców.
Ceny elementów wieprzowych - giełdy towarowe
tłuszcze 1,20 – 3,00 zł/kg
łopatka 5,30 – 9,90 zł/kg
szynka 7,00 – 11,70 zł/kg
karkówka 7,40 – 12,00 zł/kg
schab 9,50 – 15,40 zł/kg
półtusze:
kl. E 5,30 – 6,10 zł/kg
kl. U 5,10 – 5,90 zł/kg
kl. R 4,90 – 5,70 zł/kg