Od zamknięcia rosyjskich i ukraińskich granic, tanieje wszystko – i wyroby mięsne i półtusze. Co dalej? Maklerzy podejrzewają, że drastycznych obniżek już raczej nie będzie, chociaż ceny będą niskie. Producenci szukają chętnych do zakupu półtusz. Producenci wyrobów na wewnętrzny rynek powoli zaczynają wykorzystywać niskie ceny i gromadzić elementy wieprzowe. Ale mimo dobrych chęci nie dadzą rady kupić dodatkowo surowca, który wyjeżdżał np. do Rosji. Pocieszające może być to, że zmniejszył się import wieprzowiny z zachodu, a ożywił eksport. Niemcy i Austriacy bardzo chętnie kupują wysokiej klasy tanie polskie półtusze, ale też nie za wiele, bo mają nadmiar własnej produkcji.
półtusze wieprzowe:
E 5,20–6,10 zł/kg
U 5,00–5,90 zł/kg
R 4,80–5,70 zł/kg
Ceny elementów wieprzowych - giełdy towarowe
skórki 1,00–2,40 zł/kg
słonina 2,20–3,50 zł/kg
boczek 4,80–10,60 zł/kg
karkówka 7,25–12,00 zł/kg
Taniejące półtusze pociągnęły za sobą obniżki elementów. Bardzo spadły ceny skórek wieprzowych i droższych mięs, jak łopatka, boczek czy karczek. Tłuszcze i słonina utrzymały ceny, bo w kraju zapotrzebowanie na te surowce jest duże.