Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spożywamy więcej wieprzowiny niż przed rokiem

5 grudnia 2002

W tym roku spożycie mięsa wieprzowego wyniesie 39,7 kg na mieszkańca i będzie o około 1,5 kg wyższe niż przed rokiem – szacuje prof. Jan Małkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – ale apogeum dostaw żywca wieprzowego i mięsa na rynek wystąpi dopiero na przełomie I i II kwartału przyszłego roku. Akurat na 3 tygodnie przed Wielkanocą 2003 r.

Następstwem wysokiej podaży żywca wieprzowego są bardzo niskie obecnie ceny skupu świń. W I połowie listopada br. wynosiły one średnio 3,28 zł za kilogram i były prawie o 1,5 zł niższe niż w podobnym okresie przed rokiem (4,70 zł za kilogram). Właśnie następstwem wysokich wówczas cen skupu żywca wieprzowego był nieumiarkowany wzrost pogłowia trzody chlewnej, które obecnie mieści się w granicach 19–19,3 mln sztuk. Trzeba jednak pamiętać, że 19 mln sztuk trzody chlewnej w końcu lat 80. i teraz to jest zupełnie inna podaż mięsa wieprzowego. Od tamtej pory okres tuczu świń uległ wyraźnemu skróceniu, jednocześnie z 42–43 proc. do około 50 proc. zwiększyła się ich mięsność. W rezultacie przy tym samym pogłowiu więcej jest obecnie ubojów świń i z każdej sztuki otrzymuje się coraz więcej mięsa.

Ceny żywca – przewiduje prof. Małkowski – będą w rękach Agencji Rynku Rolnego. Tym razem nie zaproponuje ona jednak zbyt wysokich cen skupu interwencyjnego. Będą się one mieścić w przedziale 3,10–3,30 zł za kilogram, a przy dużej podaży świń mogą być jeszcze niższe.

Co warte odnotowania, w I półroczu br. bilans w handlu wieprzowiną był w Polsce ujemny. Oznacza to, że producenci z innych krajów mogą oferować ten rodzaj mięsa po cenach jeszcze niższych niż my. Konkurencja innych krajów, zwłaszcza posiadających nadwyżki mięsa wieprzowego USA, Kanady i Węgier będzie istniała nadal.

Do pogarszania się warunków ekonomicznych chowu trzody chlewnej przyczynia się też powolny w ostatnim okresie wzrost cen zbóż. A w produkcji trzody chlewnej w Polsce są one obecnie paszą najważniejszą. Zużycie ziemniaków na pasze zmniejszyło się z ponad 17 mln ton w II połowie lat 80. do około 6 mln ton w tym roku gospodarczym (2002/2003).


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę