Od pierwszego kwietnia obowiązują w Rosji limity importu wołowiny i wieprzowiny. Pod koniec kwietnia zaczną obowiązywać limity na import drobiu. Według Witolda Choińskiego, dyrektora biura Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa wprowadzone przez Rosję limity poważnie ograniczą eksport polskiego mięsa na ten rynek.
Dyrektor Choiński wyjaśnił, że Rosja określiła maksymalne wielkości kontyngentów dla poszczególnych importerów, proporcjonalnie do ich udziału w imporcie mięsa na rosyjski rynek w ostatnich latach. To dla nas niedobra wiadomość, bo w tych właśnie latach nasz eksport mięsa na rosyjski rynek był niewielki. Witold Choiński wyjaśnił, że po kryzysie finansowym w Rosji Polska wypadła z tamtego rynku, ponieważ nie była w stanie konkurować np. z krajami Unii Europejskiej, które dostały dopłaty do eksportu i gwarancje rządowe. Polska te mechanizmy zaczęła stosować dopiero pod koniec ubiegłego roku. Niestety, wprowadzone przez stronę rosyjską ograniczenia, mające na celu ochronę własnego rynku uniemożliwia nam zwiększenie eksportu.
Na rosyjski rynek Polska eksportuje przede wszystkim wieprzowinę. W pierwszej połowie ubiegłego roku wartość wyeksportowanego do Rosji polskiego mięsa wyniosła niecałe 10 milionów dolarów. W porównaniu z pierwszą połową 2001 roku był to spadek o prawie połowę. Po uruchomieniu przetwórni mięsa u siebie Rosja ograniczyła import gotowych produktów mięsnych, co przyczyniło się do spadku naszego eksportu na rosyjski rynek. Za kilka lat Rosja zwiększy także hodowlę zwierząt, co będzie oznaczało dalsze ograniczenie importu mięsa.
Największymi eksporterami mięsa do Rosji są kraje Unii Europejskiej, Stany Zjednoczone i Brazylia. Tych krajów nie dotkną rosyjskie ograniczenia, ponieważ otrzymały wysokie limity na import mięsa na rosyjski rynek.