Skupiono już prawie 1/3 półtusz wieprzowych na odnowienie rezerw państwowych. Według danych Agencji Rynku Rolnego do tej pory rolnicy dostarczyli 7,6 tys. ton mięsa. Większość surowca pochodzi z Wielkopolski.
Producenci za odstawiane tuczniki dostają teraz średnio od 3,20 do 3,40 zł za kilogram. Półtusze w klasie E kosztują natomiast 5,02 zł za kilogram, klasa U jest o 15 gr. tańsza. Malejące zapasy żywca wieprzowego i agencyjne ceny skupu wpływają na podwyżki surowca w całym kraju. Rosną ceny tuczników skupowanych nie tylko na rezerwy i eksport, ale tych przeznaczonych na krajowy rynek i na przerób.
Niektóre zakłady mięsne już 2 tygodnie temu podniosły nieco ceny żywca. Inne przymierzają się do tego wkrótce. Na razie zakłady jeszcze utrzymują dotychczasowa cenę skupu żywca wieprzowego. Niektóre myślą jednak o podwyżce już pod koniec tego tygodnia, średnio o 20 gr. za kilogram.
Największy wzrost cen prosiąt widać na targowiskach w woj. mazowieckim, w ciągu 2 tygodni średnio o 10-20 zł za parę. Na Dolnym Śląsku i Pomorzu odnotowano spadki.