Nie ma wniosku w Komisji Europejskiej w sprawie zniesienia dopłat do eksportu mięsa, co oznacza, że KE nadal będzie dopłacała do eksportu wieprzowiny - powiedział w czwartek PAP minister rolnictwa Marek Sawicki.
Media podały w środę, że z nieoficjalnych informacji wynika, iż KE zamierza zrezygnować z dopłacania do eksportu wieprzowiny. Takie dopłaty przysługują przedsiębiorcom, którzy wywożą mięso do krajów pozaunijnych.
Sawicki zaznaczył, że by upewnić się, iż KE takich planów nie ma, rozmawiał w czwartek w tej sprawie z ministrem rolnictwa Francji Michelem Barnierem. "Owszem w kuluarach ktoś te kwestie podnosił, ale żaden oficjalny dokument w tej sprawie nie wpłynął i żadnego zagrożenia dla dopłat do eksportu mięsa nie ma" - powiedział Sawicki.
Od 30 listopada 2007 r. KE wprowadziła refundacje wywozowe do mięsa wieprzowego, świeżego, schłodzonego oraz mrożonego w wysokości 31,10 euro/100 kg oraz do elementów tego mięsa w wysokości 19,4 euro/100 g. Wypłatami tych refundacji zajmuje się Agencja Rynku Rolnego (ARR).
Od momentu uruchomienia refundacji do wywozu wieprzowiny do 16 kwietnia 2008 r. o zgodę na wywóz mięsa z unijnymi dopłatami wystąpiło 25 przedsiębiorców, którzy uzyskali łącznie 622 pozwolenia na eksport 27,3 tys. ton mięsa - poinformowała w czwartek Agencja. Od grudnia 2007 r. do kwietnia 2008 r. polskie firmy otrzymały dopłaty w łącznej wysokości 1 mln 318 tys. zł.
Subsydiowany eksport przeznaczony jest na rynki 12 krajów, najwięcej pozwoleń dotyczyło wywozu do Rosji(331 pozwoleń).
Jak poinformował dyr. Janusz Marciniszyn z ARR, dopłaty eksportowe przysługują także firmom, które zdecydują się na eksport wieprzowiny na Ukrainę w ramach bezcłowego kontyngentu.
Jak kilka dni temu informował resort rolnictwa, Ukraina chce kupować od polskich firm na tych zasadach 25 do 30 tys. ton mięsa wieprzowego (żywiec, mięso schłodzone) oraz 10 do 15 tys. ton mięsa drobiowego miesięcznie. Nabywcą mięsa byłby Państwowy Komitet Ukrainy ds. Państwowych Rezerw Materiałowych. Z informacji uzyskanych od przedsiębiorców wynika, że eksport na ten rynek jeszcze nie ruszył.
Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w 2007 r. eksport wieprzowiny wyniósł ogółem 332,6 tys. ton. W tym czasie wywóz mięsa wieprzowego do krajów WNP wyniósł 4,5 tys. ton i był 5,5-krotnie mniejszy niż rok wcześniej. Natomiast wzrósł eksport do państw azjatyckich, w tym do Korei, Japonii i Chin.
Instytut prognozuje, że w I półroczu 2008 r. eksport wieprzowiny prawdopodobnie wyniesie ok. 140 tys. ton. i będzie o 33 tys. ton mniejszy niż w I półroczu 2007 r.
6112390
1