Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rynek mięsa czeka na ożywienie w marcu

23 lutego 2005

To już ostatnie dni tak słabego handlu mięsem na giełdach towarowych – prognozują maklerzy. Wszyscy z napięciem czekają na nadejście marca, bo wtedy ruchy produkcja wyrobów na Wielkanoc i zacznie się sprzedaż. W tym tygodniu ceny prawie się nie zmieniły i za półtusze pełne chłodzone, na przykład w klasie E zapłacić trzeba średnio 6 zł za kilogram.

Jeśli płaci się za towar od ręki to można wynegocjować praktycznie każdą cenę. Źle jest z eksportem, wysokie cło zaporowe na Ukrainie praktycznie zamknęły tą granicę dla naszego towaru. Półtusze chłodzone kupuje od nas Rumunia, ale są to znikome ilości. Osłabienie w handlu widać także w sprzedaży elementów wieprzowych. Są dni kiedy kilogram schabu rano kosztuje 11,30 zł, a po południu już 40 gr. mniej.

Ogólnym tendencjom spadkowym na rynku mięsa nie poddaje się polska wołowina. Jej ceny systematycznie rosną i rośnie także coraz większe zapotrzebowanie na ten towar w Europie. Mimo niskiego kursu euro, który lekko wyhamował jej sprzedaż, polska wołowina jest cały czas poszukiwana na wysoką jakość.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę