Światowa produkcja mięsa, po umiarkowanym wzroście w latach 2000 i 2001, zwiększyła się w 2002 roku w nieco większym stopniu.
Według danych niemieckiej agencji ZMP, opierających się na szacunkach
Organizacji NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), globalne dostawy mięsa były w
ub. roku o 2,5% większe niż rok wcześniej i wyniosły 241,5 mln
ton.
Z tego na produkcję wieprzowiny przypadło 93,3 mln ton, co
stanowi aż 38,6 całego wolumenu. Na drugiej pozycji uplasował się drób - 72,1
mln ton, tj. 29,9%. Światowa produkcja wołowiny i cielęciny osiągnęła w 2002
roku ok. 60,1 mln ton, co daje 24,9% łącznej podaży nowego mięsa. Baraniny i
koziny dostarczono 11,5 mln ton (4,8% łącznej
produkcji).
Przedmiotem handlu na rynkach międzynarodowych stało
się w ub. roku ok. 18,0 mln ton mięsa, tj. 7,4% produkcji. Liczby te nie
uwzględniają eksportu zwierząt żywych oraz handlu wewnętrznego na obszarze UE.
Największą rolę w światowym handlu odgrywa mięso drobiowe; w 2002 roku trafiło
na rynki międzynarodowe ok. 7,5 mln ton. Obroty wołowiną i cielęciną osiągnęły
ponad 5,8 mln ton.
Wieprzowiny trafiło na eksport 3,65 mln ton, a
baraniny i koziny - 730 tys. ton. Ceny mięsa na rynkach międzynarodowych
kształtowały się w ub. roku najczęściej na niższym poziomie niż w 2001 roku.
Wyjątkiem był rynek wołowiny, który w 2001 roku cierpiał z powodu
BSE.