Zdaniem ekspertów powołanych przez Agencję Rynku Rolnego w grudniu 2005 r. kilogram żywca wieprzowego będzie kosztować od 3,50 do 3,70 zł. Ceny będą spadać co najmniej do końca pierwszego kwartału 2006 r. W marcu za kilogram żywca trzeba będzie zapłacić w skupie 3,30-3,50 zł.
Ceny zaczęły maleć we wrześniu. W połowie minionego miesiąca wynosiły 4,17 zł/kg i były o 1,3 proc. niższe niż w sierpniu. Przyczyną tego spadku jest zwiększenie produkcji wieprzowiny. W drugiej połowie 2005 r. wyniesie ona ponad 1 mln ton i będzie o 5 procent większa niż w drugim półroczu 2004 r. W 2006 r. wieprzowiny będzie o 9-10 proc. więcej niż w tym roku.
Wzrost produkcji wieprzowiny wiąże się ze zwiększeniem pogłowia trzody chlewnej. Przyczyniły się do niego niskie ceny zbóż po ubiegłorocznych żniwach. Według GUS w lipcu 2005 r. pogłowie trzody chlewnej przekroczyło 18 mln sztuk i było o 6,6 proc. większe niż przed rokiem. Eksperci uważają, że trzody będzie przybywać, ponieważ ceny zbóż nadal zachęcają do hodowli świń. Szacuje się, że do
końca roku będzie ich w Polsce 18,3-18,5 mln.
Przewidywany wzrost podaży powinien doprowadzić do obniżenia cen detalicznych i ożywienia popytu. Jednak nie oznacza to, że Polacy zaczną jeść więcej wieprzowiny. Zdaniem ekspertów powołanych przez agencję najpierw musiałyby się podnieść dochody gospodarstw domowych.
W 2005 r. eksport wieprzowiny wyniesie prawdopodobnie 210-220 tys. ton i będzie wyższy o 1-5 proc. niż w 2004 r. O jedną czwartą wzrośnie import. Łącznie sprawdzonych zostanie do Polski 165 tys. t wieprzowiny. Eksperci zapowiadają, że w przyszłym roku za granicą sprzedamy 270 tys. t mięsa wieprzowego. Natomiast import zmniejszy się o 35 tys. ton.
W ciągu najbliższych sześciu miesięcy nie zmieni się sytuacj a na rynku wołowiny. W grudniu bydło powinno kosztować w skupie 4,10-4,30zł za kg. W marcu 2006 trba będzie za nie zapłacić 4,20-4,40zł/kg.