Przywóz na rynku wieprzowiny
Pozwolenia na przywóz wieprzowiny wymagane są jedynie w przypadku przywozu w ramach kontyngentów dla każdej ilości produktów.
1. Rozporządzenie Komisji(WE) nr 1898/97 z dn. 29 września
1997 r. ustanawiające zasady stosowania w sektorze wieprzowiny uregulowań
objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3066/95 oraz uchylające rozporządzenie
Komisji (WE) nr 2698/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1590/94,
Rozporządzenie: |
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1898/97 z dn. 29 września 1997 r.
ustanawiające zasady stosowania w sektorze wieprzowiny uregulowań objętych
rozporządzeniem Rady (WE) nr 3066/95 oraz uchylające rozporządzenie
Komisji (WE) nr 2698/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1590/94.
|
Kod(y)
CN produktu |
Lista
kodów CN produktów – pod tabelą |
Stawka
zabezpieczenia |
20
€/100kg |
Dodatkowe informacje na wniosku |
Wniosek
o pozwolenie może odnosić się wyłącznie do jednej grupy
produktów.
Jeśli przedsiębiorca złoży więcej niż jeden wniosek o pozwolenie na produkty dla jednej grupy, wszystkie wnioski złożone w ramach tego okresu kontyngentowego zostaną uznane za nieważne. Wniosek może dotyczyć min. 1 tony, max. 25% ilości dostępnych dla poszczególnych grup w ustalonych przez KE okresach. pole 8 –
kraj pochodzenia; pozwolenie narzuca obowiązek przywozu z kraju wskazanego
na pozwoleniu |
Kraj
pochodzenia produktu |
Bułgaria, Rumunia. |
Dodatkowe wymagania oraz dokumenty |
Wymagania dla przedsiębiorcy • Osoba fizyczna lub prawna, • Dowód dokonania przywozu lub wywozu wieprzowiny w okresie co najmniej 12 miesięcy przed datą złożenia wniosku o pozwolenie. • Złożenie oświadczenia, że przedsiębiorca nie złożył i nie zamierza składać w okresie kontyngentowym więcej niż jednego wniosku dotyczącego produktów z tej samej grupy w państwie członkowskim, w którym złożył wniosek lub w innych państwach członkowskich. Sklepy detaliczne, restauracje nie mogą ubiegać się o pozwolenie uprawniające do przywozu wieprzowiny. |
Terminy
składania wniosków |
Wnioski
o pozwolenia składa się w ciągu pierwszych siedmiu dni maja 2004
r. |
Termin
wydania pozwoleń |
Pozwolenia są wydawane po otrzymaniu informacji od KE odnośnie
przydziału ilości w ramach złożonych przez przedsiębiorców wniosków o
pozwolenia. KE jednocześnie przekazuje informacje dotyczące daty wydania
pozwoleń na przywóz. |
Termin
ważności pozwoleń |
Pozwolenia są ważne do 30 czerwca 2004 r. |
Możliwość przenoszenia praw |
Brak
możliwości przenoszenia praw. |
Kraj
pochodzenia |
Nr
kontyngentu |
Nr
grupy |
Kod
CN |
Całkowita ilość (w tonach) dostępna dla krajów (25)UE w okresie od
dnia 1 maja do 30 czerwca 2004 r. |
BUŁGARIA |
09.4671 |
B1 |
ex
0203 0210 11 |
|
0210
12
0210 19 1601
00 |
3
000,0 | |||
RUMUNIA |
09.4751 |
15 |
1601 00
91 1601 00 99 |
1
100,0 |
09.4752 |
16 |
1602 41
10 1602 42 10 1602 49 11 1602 49 13 1602 49 15 1602 49 19 1602 49 30 1602 49 50 |
2
125,0 | |
09.4756 |
17 |
ex
0203 |
15
625,0 |
2. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1458/03 z dn. 18 sierpnia 2003 r. otwierające i ustalające zarządzanie kontyngentem taryfowym w sektorze wieprzowiny,
Rozporządzenie: |
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1458/03 z dn. 18 sierpnia 2003r.
otwierające i ustalające zarządzanie kontyngentem taryfowym w sektorze
wieprzowiny.(GATT) |
Kod(y)
CN produktu |
Lista
kodów CN produktów – pod tabelą |
Stawka
zabezpieczenia |
20
€/100kg |
Dodatkowe informacje na wniosku |
Wniosek
o pozwolenie może odnosić się wyłącznie do jednej z grup produktów
wymienionych pod tabelą. Wniosek może dotyczyć więcej niż jednego produktu objętego różnymi kodami CN i pochodzącymi z różnych krajów. Przedsiębiorca może złożyć kilka wniosków o pozwolenie na produkty pochodzące z różnych krajów. Jeśli przedsiębiorca złoży więcej niż jeden wniosek o pozwolenie na produkty dla jednej grupy, wszystkie wnioski złożone w ramach tego okresu kontyngentowego zostaną uznane za nieważne. Wniosek może dotyczyć min. 20 ton, maks. 10% ilości dostępnych dla poszczególnych grup w okresach ustalonych przez KE. pole 8 – kraj pochodzenia pole 15 – szczegółowy opis produktu pole 16 – 8-cyfrowy kod CN produktu pole 20 – Rozporządzenie (WE) nr 1458/03 |
Kraj
pochodzenia produktu |
Kraje
trzecie w ramach GATT |
Dodatkowe wymagania oraz dokumenty |
Wymagania dla przedsiębiorcy • Osoba fizyczna lub prawna, • Dowód dokonania przywozu lub wywozu wieprzowiny w okresie co najmniej 12 miesięcy przed datą złożenia wniosku o pozwolenie. • Złożenie oświadczenia, że przedsiębiorca nie złożył i nie zamierza składać w okresie kontyngentowym więcej niż jednego wniosku dotyczącego produktów z tej samej grupy w państwie członkowskim, w którym złożył wniosek lub w innych państwach członkowskich. Sklepy detaliczne, restauracje nie mogą ubiegać się o pozwolenie uprawniającą do przywozu wieprzowiny. |
Terminy
składania wniosków |
Wnioski
o pozwolenia składa się w ciągu pierwszych siedmiu dni maja 2004
r. |
Redukcja ilości |
Jeżeli
ilości, o które wnioskują przedsiębiorcy przekraczają ilości dostępne, KE
ustala procentowy współczynnik akceptacji W przypadku, gdy współczynnik akceptacji jest mniejszy niż 5% KE może odrzucić wszystkie złożone wnioski. Po zastosowaniu współczynnika akceptacji przedsiębiorca ma prawo do wycofania wniosku o pozwolenie w ciągu 10 dni roboczych od opublikowania decyzji KE w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskich, w przypadku, gdy wniosek dotyczy mniej niż 20 ton dla grupy G2 i mniej niż 1 tonę dla innych grup. KE wyliczy ilości pozostałe, które będą wykorzystane w następnym okresie danego roku. |
Termin
ważności pozwolenia |
Pozwolenia są ważne do 30 czerwca 2004 r. |
Możliwość przenoszenia praw |
Brak
możliwości przenoszenia praw |
Nr
grupy |
Kod
CN |
Całkowita ilość (w tonach) dostępna dla krajów (25) UE w okresie od
dnia 1 maja do 30 czerwca 2004 r. |
G2 |
ex 0203
19 55 ex 0203 29 55 |
29
517,5 |
G3 |
ex 0203
19 55 ex 0203 29 55 |
3
487,8 |
G4 |
1601 00
91 1601 00 99 |
2
846,0 |
G5 |
1602 41
10 1602 42 10 1602 49 11 1602 49 13 1602 49 15 1602 49 19 1602 49 30 1602 49 50 |
6
100,0 |
G6 |
0203 11
10 0203 21 10 |
15
000,0 |
G7 |
0203 12
11 0203 12 19 0203 19 11 0203 19 13 0203 19 15 ex 0203 19 55 0203 19 59 0203 22 11 0203 22 19 0203 29 11 0203 29 13 0203 29 15 ex 0203 29 55 0203 29 59 |
5
499,0 |
3. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1432/94 z dn. 22 czerwca 1994 r. ustalające szczegółowe zasady stosowania uzgodnień dotyczących przywozu w sektorze wieprzowiny przewidzianych w rozporządzeniu Rady (WE) nr 774/94 otwierające i przewidujące zarządzanie kontyngentami w sektorze wieprzowiny i innych produktów rolnych.
Kod(y)
CN produktu |
Lista
kodów CN produktów – pod tabelą |
Stawka
zabezpieczenia |
20
€100kg |
Dodatkowe informacje na wniosku |
Przedsiębiorca może złożyć kilka wniosków o pozwolenia na przywóz
na produkty o kodach CN wymienionych w tabeli poniżej, jeśli produkty te
pochodzą z różnych krajów. Wniosek o pozwolenie może dotyczyć min. 20 ton, max. 10% ilości dostępnych dla poszczególnych okresów. pole 8 – kraj pochodzenia pole 15 – szczegółowy opis produktu pole 16 – 8-cyfrowy kod CN produktu pole 20 – Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1432/94 |
Kraj
pochodzenia produktu |
Kraje
trzecie spoza Wspólnoty Europejskiej. |
Dodatkowe wymagania oraz dokumenty |
Wymagania dla przedsiębiorcy • Osoba fizyczna lub prawna, • Dowód dokonania przywozu lub wywozu wieprzowiny w okresie co najmniej 12 miesięcy przed datą złożenia wniosku o pozwolenie • Złożenie oświadczenia, że przedsiębiorca nie złożył i nie zamierza składać w okresie kontyngentowym więcej niż jednego wniosku dotyczącego produktów z tej samej grupy w państwie członkowskim, w którym złożył wniosek lub w innych państwach członkowskich. Sklepy detaliczne, restauracje nie mogą ubiegać się o pozwolenie uprawniające do przywozu wieprzowiny. |
Terminy
składania wniosków |
Wnioski
o pozwolenia składa się w ciągu pierwszych siedmiu dni maja 2004
r. |
Redukcja ilości |
Jeżeli
ilości, o które wnioskują przedsiębiorcy przekraczają ilości dostępne, KE
ustala procentowy współczynnik akceptacji. W przypadku, gdy współczynnik jest mniejszy niż 5% KE może odrzucić wszystkie złożone wnioski. Po zastosowaniu współczynnika akceptacji przedsiębiorca ma prawo do wycofania wniosku o pozwolenie w ciągu 10 dni roboczych od opublikowania decyzji KE w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskich, w przypadku, gdy wniosek dotyczy mniej niż 20 ton. KE wyliczy ilości pozostałe, które mogą zostać wykorzystane w następnym okresie danego roku. |
Termin
wydania pozwoleń |
Pozwolenia są wydawane po otrzymaniu informacji od KE odnośnie
przydziału ilości w ramach złożonych przez przedsiębiorców wniosków o
pozwolenia. KE jednocześnie przekazuje informacje dotyczące daty wydania
pozwoleń na przywóz. |
Termin
ważności pozwoleń |
Pozwolenie jest ważne w ciągu 150 dni od daty wydania pozwolenia.
|
Możliwość przenoszenia praw |
Brak
możliwości przenoszenia praw. |
Grupa |
|
Całkowita ilość (w tonach) dostępna dla krajów (25)UE w okresie od dnia 1 maja do 30 czerwca 2004 r. |
1 |
0203 19
13 |
3 476,0 |