Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

ProOptiBeef – prekursor inteligentnego rozwoju

9 kwietnia 2015
Interdyscyplinarny Projekt naukowy ProOptiBeef kończy się  dużym sukcesem - kilkanaście przedsiębiorstw współpracujących z jednostkami naukowymi, ponad 70 publikacji naukowych wydanych m.in. w międzynarodowych czasopismach naukowych ze współczynnikiem wpływu IF oraz 30 raportów zawierających wyniki badań Projektu, planowana liczba 500 użytkowników korzystających nieodpłatnie z wyników badań oraz ponad 70 praktycznych zastosowań gotowych do użycia. Interaktywna baza wiedzy zaopatrzona w mechanizmy benchmarkingu gospodarstw i optymalizacji produkcji.
Te i inne efekty zostaną przedstawione 27 maja 2015 r. podczas Międzynarodowej Konferencji podsumowującej realizację Projektu ProOptiBeef.

W Komitecie Honorowym spotkania zasiadają Minister Gospodarki Janusz Piechociński, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, JM Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Alojzy Szymański oraz JM Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie prof. dr hab. Ryszard Górecki, zaś patronem honorowym jest Prezes Agencji Rynku Rolnego Radosław Szatkowski. Celem międzynarodowej konferencji jest prezentacja rezultatów Projektu pt. Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody”.
W trakcie Konferencji wykonawcy Projektu zaprezentują jego główne założenia oraz efekty. Kierownik Projektu prof. nadzw. SGGW. dr hab. Agnieszka Wierzbicka z SGGW przedstawi wdrożeniowy charakter ProOptiBeef oraz zaprezentuje osiągnięte rezultaty zarówno te istotne dla uczestników sektora wołowiny jak i dla naukowców. W szczególności zaprezentuje stworzone w ramach Projektu innowacyjne rozwiązania wspierające współpracę i współdziałanie zespołów interdyscyplinarnych w dużych projektach badawczych pracujących w skomplikowanych uwarunkowaniach. Prezes PZPBM Jerzy Wierzbicki omówi kwestię związaną z prokonsumenckimi strategiami marketingowymi jako szansę na inteligentny rozwój polskiego sektora wołowiny, zaś prof. dr hab. Krystyna Gutkowska podsumuje szanse rozwoju rynku wołowiny w Polsce z perspektywy konsumentów. Ponadto zostaną poruszone tematy wartości rzeźnej bydła, oceny wpływu żywienia i genotypu na przebieg opasania, efektów krzyżowania bydła czy oceny tusz wołowych w Polsce i wiele innych ważnych osiągnięć dla branży.
Wśród gości honorowych konferencji znajdzie się Pan Ian King przewodniczący Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Mięsa Grupy Roboczej EKG/ONZ ds. Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych prowadzonej przez Europejską Komisję Gospodarczą Organizacji Narodów Zjednoczonych z siedzibą w Genewie. W spotkaniu uczestniczyć będą liczni przedstawiciele polskich i międzynarodowych ośrodków naukowych, instytucji związanych z sektorem rolno-spożywczym i przede wszystkich branża – producenci żywca wołowego, przetwórcy i organizacje branżowe związane z sektorem wołowiny.  

Projekt ProOptiBeef współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka jest realizowany od 2009 roku przez Konsorcjum Naukowo- Przemysłowe składające się z dwóch wiodących ośrodków naukowych tj. SGGW w Warszawie, UWM w Olsztynie oraz innowacyjnej organizacji branżowej Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego inicjatora tego Projektu
Jego celem jest zwiększenie innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez dostarczenie wiedzy związanej z zarządzaniem jakością mięsa w procesie produkcji i dystrybucji, oraz nowoczesnych technik i narzędzi wspomagającymi zarządzanie jakością i ekonomiką w procesie produkcji i dystrybucji mięsa wołowego. W konsekwencji działania mają wpłynąć na zwiększenie konsumpcji wołowiny przez Polaków poprzez dostarczenie im atrakcyjnego kulinarnie i cenowo produktu. Wśród założeń Projektu ProOptiBeef jest także poprawa konkurencyjności polskich producentów wołowiny na rynkach zagranicznych, która powinna pozytywnie wpłynąć na wzrost wartości dodanej w łańcuchu dostaw polskiej wołowiny.
Naukowcy we współpracy z branżą wykonali liczne badania, na które składała się m.in. analiza popytu na mięso wołowe w Polsce, ocena efektywności europejskiej genetyki bydła ras mięsnych, ocena zmian biochemicznych i właściwości technologicznych mięsa, charakterystyka wartości odżywczej i ocena cech jakościowych mięsa, a także modelowanie procesów.
Realizacja Projektu ProOptiBeef dobiegnie końca 30 lipca br. W ramach upowszechniania rezultatów Projektu zorganizowano liczne konferencje i spotkania branżowe, m.in. „Jakość oraz bezpieczeństwo w produkcji wołowiny – europejska oraz polska perspektywa”, „Polska wołowina – wołowina z przyszłością”, „Prokonsumencka gospodarka żywnościowa w krajach UE”.  Jednym z ważnych rezultatów realizacji Projektu jest zainicjowanie procesu opracowania i publikowania polskiej wersji językowej normy EKG/ONZ dotyczącej wołowiny w tuszach i elementach handlowych. Realizatorzy Projektu nawiązali bliską i efektywną współpracę z międzynarodowymi projektami tj. ProSafeBeef, POLONNIUM II a także z instytucjami tj. French National Institute for Agricultural Research (INRA), Meat Standards Australia (MSA), AgriFood and Biosciences Institute (AFBI), Beef Cooperative Research Centre (BCRC), a także z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Więcej rezultatów Projektu oraz ich szczegółowe omówienie będzie miało miejsce podczas Międzynarodowej Konferencji podsumowującej realizację Projektu ProOptiBeef – 27 maja 2015 r. w Centrum Wodnym SGGW. Zapraszamy!

Program Międzynarodowej Konferencji podsumowującej realizację Projektu ProOptiBeef
27    maja 2015r. - Centrum Wodne SGGW w Warszawie
10:00 - 11:00    Rejestracja
11:00 - 11:15    Uroczyste otwarcie Konferencji
Prof. dr hab. Alojzy Szymański JM Rektor SGGW Warszawa
Prof. dr hab. Ryszard JM Rektor UWM Olsztyn
Mgr inż. Jerzy Wierzbicki Prezes PZPBM Warszawa

11:15 - 11:35
    Wdrożeniowy charakter Projektu ProOptiBeef, prezentacja zrealizowanych wskaźników produktu oraz osiągniętych wskaźników rezultatu.
Dr hab. Agnieszka Wierzbicka, prof. SGGW.
11:35 - 12:35       Przedstawiciele zagranicznych ośrodków naukowych.
12:35 – 12:45    Przerwa kawowa
12:45 - 13:00       Wdrożenie prokonsumenckich strategii marketingowych szansą na inteligentny rozwój polskiego sektora wołowiny.
Mgr inż. Jerzy Wierzbicki
13:00 - 13:15     
    Szanse rozwoju rynku wołowiny w Polsce z perspektywy konsumenckiej.
Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska
13:15 - 13:30   
    Wartość rzeźna różnych kategorii mieszańców bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej
z rasami mięsnymi.
Prof. dr hab. Zenon Nogalski
13:30 - 13:45  
    Ocena wpływu genotypu i poziomu żywienia na przebieg opasania młodego bydła.
Dr  hab. Cezary Purwin, prof. UWM
13:45 - 14:00  
    Efekty krzyżowania towarowego w Polsce w świetle rezultatów Projektu Optymalizacja
wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody”.
Dr hab. Tomasz Przysucha, prof. SGGW
14:00 – 14:15    Perspektywy wykorzystania obiektywnej zautomatyzowanej oceny tusz wołowych w Polsce.
Inż. Jacek Pisula
14:15 - 15:00      Obiad
15:00 - 15:15
    Zmiany biochemiczne i ocena właściwości technologicznych kulinarnego mięsa wołowego z tusz mieszańców rasy Polskiej Czerwono-Białej (HF) z rasami bydła mięsnego.
Dr hab. Aleksandra Kwiatkowska, prof. UWM
14:15 - 15:30    Czynniki wpływające na zawartość i profil mięśniowego kolagenu wołowego.
Dr inż. Monika Modzelewska-Kapituła
15:30 - 15:45
    Analiza wpływu stopnia degradacji białek na jakość mięsa wołowego pozyskanego z zwierząt wychodowanych w Projekcie.
Dr inż. Andrzej Półtorak
15:45 - 16:00    Przerwa kawowa
16:00 - 16:15     Wpływ nowoczesnych systemów pakowania na wybrane cechy jakościowe mięsa wołowego. Dr inż. Andrzej Półtorak
16:15 - 16:30    Interaktywna Baza Wiedzy.
Mgr inż. Alicja Woźniak
16:30 - 16:45    OntoBeef DB - ontologicznie ufundowana  baza danych dla składowania, przetwarzania, integracji i wielokrotnego wykorzystania danych eksperymentalnych.
Dr Robert Trypuz – KUL
       17:00     Uroczysta kolacja

POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę