W pierwszych dziewięciu miesiącach br. skup wołowiny osiągnął wartość 104,9 tys. t i pozostał na poziomie sprzed roku. Ponadto, w III kw. br. zwiększeniu (r/r) uległa produkcja przemysłowa wołowiny i cielęciny z (łącznie) 30,6 tys. t na 32,6 tys. t. Skup wieprzowiny wyniósł z kolei 944,7 tys. t, co oznacza wzrost o 3,2% (r/r). Produkcja drobiu wyniosła w tym czasie 726,9 tys. t (wzrost o 20,2% r/r), jednakże w następnych miesiącach tendencja ta uległa załamaniu z uwagi na spadek popytu związany z kolejnymi doniesieniami o wirusie ptasiej grypy.
Duże zmiany ilościowe zaszły w eksporcie mięs. W okresie styczeń-sierpień br. eksport wołowiny był równy 106,7 tys. t (wzrost o 43,4% r/r), eksport wieprzowiny wyniósł 158,9 tys. t (wzrost o 9,2%), a drobiu – 99,5 tys. t (wzrost o 45,4%). Od maja br. ceny w eksporcie żywca wołowego i cielęcego, bydła i cieląt oraz mięsa wołowego chłodzonego już nie wykazywały tendencji wzrostowych. Ponadto, niską na tle innych mięs dynamikę eksportu wieprzowiny należy tłumaczyć jej brakiem konkurencyjności cenowej na rynku unijnym.
Rośnie import mięs. Jego wielkość w pierwszych ośmiu miesiącach br. dla wołowiny, wieprzowiny i drobiu wyniosła odpowiednio (w tys. t) 9,3; 100,2 oraz 47,1 wobec, odpowiednio, 2,2; 63,5 oraz 46,1 przed rokiem. Imporotwana wieprzowina pochodziła w całości z krajów Unii Europejskiej, a głównie z Danii (mającej przewagę cenową nad Polską), Niemiec, Holandii i Belgii.