Na giełdach towarowych półtusze wieprzowe świeże znów powoli tanieją. W początkach marca półtusze kl. R oferowano po 4,4-4,5 zł kg, pod koniec ubiegłego tygodnia sporo było propozycji sprzedaży tego mięsa po 4 - 4,1 zł kg.
Jest to niewątpliwie rezultat niewielkiego popytu. Szynkę z kością można już
kupić za 5,6 zł kg, podczas gdy przed rokiem jej cena wynosiła ok. 7 zł kg. W
najbliższych tygodniach spodziewany jest wzrost zapotrzebowania na lepsze
gatunki wieprzowiny gdyż zakłady zaczną się już przygotowywać do świąt. Zdaniem
analityków podaż jest jednak tak duża, że to ożywienie nie powinno wpłynąć na
znaczący wzrost cen.
W handlu wołowiną w najbliższych tygodniach nie są
spodziewane żadne istotne zmiany Popyt powoli maleje, ale stopniowo obniża się
też podaż tego mięsa. Ceny od dłuższego czasu są
ustabilizowane.
Przygotowania handlu do Wielkanocy być może ożywią handel
drobiem. Na razie hodowcy i zakłady przetwórcze narzekają na małe
zainteresowanie odbiorców Ceny drobiu są stosunkowo niskie. Rynek
zaopatrują głównie krajowi dostawcy uzupełniający import nie jest duży. Z USA i
z Kanady sprowadzane są ćwiartki kurczaka i udźce indycze.