Ukraina zniosła od 14 lutego embargo na eksport polskiego mięsa i produktów mięsnych – poinformowali minister rolnictwa Andrzej Lepper i Anatolij Osadczy, rzecznik ukraińskiego urzędu weterynaryjnego.
Prawo sprzedaży na ten rynek otrzymały 23 polskie zakłady mięsne, które były audytowane przez ukraińskich weterynarzy. Informację opublikowano tuż przed debatą nad wnioskiem PO o wotum nieufności dla ministra rolnictwa Andrzeja Leppera.
Ukraina wprowadziła embargo na nasze mięso w marcu ubiegłego roku. Nasi wschodni sąsiedzi tłumaczyli tę decyzję przemytem i niespełnianiem przez polskie mięso ukraińskich wymogów sanitarnych.
Minister rolnictwa Andrzej Lepper powiedział, że cieszy się ze zniesienia przez Ukrainę embarga, jednak - według niego - "sukces jest połowiczny".
- To za długo trwało, żeby nazwać to sukcesem. Trwało to prawie 11 miesięcy, więc można powiedzieć, że dobrze, że się tak stało. Ale to jest sukces połowiczny, bo na dzisiaj tylko 23 zakłady mają prawo eksportować - powiedział Lepper dziennikarzom.
Zniesienie embarga, w opinii strony ukraińskiej, jest wynikiem usunięcia przez Polskę zastrzeżeń zgłoszonych podczas kontroli zakładów mięsnych, która miała miejsce w październiku i grudniu 2006 r.