Jest szansa na eksport polskiej wołowiny i bydła do Algierii. 18 czerwca 2008 r. minister rolnictwa Marek Sawicki spotkał się w tej sprawie z ambasadorem Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej w Warszawie Abdelazizem Lahiouelem.
Obie strony wyraziły zainteresowanie poszerzeniem wzajemnej współpracy. Strona polska, jako priorytetową, traktuje sprawę przyspieszenie prac zmierzających do opracowania wzorów eksportowych świadectw zdrowia dla przetworzonych produktów z mięsa wołowego oraz bydła.
Świadectwa weterynaryjne miałyby dotyczyć: świeżego i przetworzonego mięsa drobiowego, jelit wołowych i baranich, mięsa końskiego, mięsa baraniego, produktów rybołówstwa.
Spotkanie odbyło się na prośbę strony algierskiej. Ambasador przekazał list algierskiego ministra rolnictwa i rozwoju wsi Saida Barkata w sprawie planowanej jego wizyty w Polsce. Marek Sawicki wystosował zaproszenie do ministra Saida Barkata na Międzynarodowe Targi Hodowli, Ogrodnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich FARMA, które odbędą się na początku października br. w Poznaniu.