Maklerzy oceniają, że jeszcze tylko w tym tygodniu na rynku hurtowym wieprzowiny widoczne będzie ożywienie. W przyszłym tygodniu firmy skoncentrują się na dystrybucji przygotowanych wyrobów.
- Największym zainteresowaniem cieszy się szynka - mówi Witold Góra z domu handlowego Agro w Łodzi. Przetwórnie zamawiają zarówno mięso z kością w cenie 7,1 - 7,5 zł za kg, jak i bez kości, po 10,2 - 10,3 zł za kg. Sporo sprzedaje się także krajowej i importowanej łopatki oraz schabu.
Ceny półtusz wieprzowych w ciągu minionego tygodnia nie zmieniły się. Za mięso kl. R trzeba zapłacić od 4,9 do 5,1 zł za kg.
Spory jest eksport taniego mięsa na Białoruś i Ukrainę. Na wschód sprzedaje się ostatnio mięso w większych partiach, z odpowiednimi świadectwami jakości. Niemal zniknął przygraniczny handel detaliczny.
Zakłady drobiarskie szukają zbytu na swoje wyroby. Poza najlepszymi produktami (piersi odkostnione) trudno ostatnio coś sprzedać, mimo że ceny są nadal niskie.