Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Opole: własna rzeźnia

1 października 2003

Opolscy hodowcy trzody chlewnej biorą sprawy w swoje ręce. Nie czekają, aż ktoś wpadnie na pomysł wybudowania dużej ubojni. Sami znaleźli już odpowiednią lokalizację i szukają inwestora.

Województwo Opolskie mimo rocznej produkcji ponad 800 tys. sztuk trzody chlewnej, nie jest w stanie ubić całego żywca. Od czasu, gdy upadły Opolskie Zakłady Mięsne przejęte na początku lat 90. przez firmę Peters, połowa trzody jedzie do rzeźni w innych województwach. Małe zakłady ze względów sanitarnych są zamykane. Po wejściu do Unii byłyby jeszcze większe problemy ze zbytem. Rolnicy postanowili więc przyspieszyć powstanie dużej ubojni. 
 
Rolnicy doszli do wniosku, że najlepsza lokalizacją byłby powiat prudnicki, bo trzody chlewnej jest tam szczególnie dużo. Hodowcy próbują teraz utworzyć spółkę, której sami byliby udziałowcami. Liczą że wkrótce znajdą inwestorów.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę