W najbliższym czasie rosyjski rząd wprowadzi ograniczenia importu mięsa. Przewiduje się, że z niższą stawką celną będzie można wwieźć 1,05 mln ton drobiu, 450 tys. ton wieprzowiny i 420 tys. ton wołowiny – poinformowała poniedziałkowa gazeta "Wiedomosti".
Komisja ds. ochrony w handlu zagranicznym zaproponowała, by przywóz mięsa
drobiowego powyżej ustanowionego limitu był niemożliwy, natomiast import
wołowiny był obłożony 60 proc. cłem, ale nie mniej niż 0,6 euro za kg. Cło na
import wieprzowiny wyniosłoby 80 proc., ale nie mniej niż 1,6 euro za
kg.
Cło na przywóz wołowiny i wieprzowiny w ramach kwot byłoby na
dotychczasowym poziomie 15 proc., ale nie mniej niż 0,15 euro za kg wołowiny i
0,25 euro za 1 kg wieprzowiny.
W pierwszych 10 miesiącach 2002 roku do
Rosji sprowadzono 1,1 mln ton drobiu i 900 tys. ton wieprzowiny. Zaproponowane
pod koniec ubiegłego roku przez Komisję ds. ochrony w handlu zagranicznym kwoty
na wwóz mięsa mają na celu zwiększenie zainteresowania inwestycjami
zagranicznych firm w produkcję zwierzęcą, a zwłaszcza w rozwój hodowli oraz
produkcji pasz.
Komisja ds. ochrony w handlu zagranicznym, której
przewodniczy minister gospodarki i rozwoju Herman Gref, zapowiedziała
wprowadzenie ograniczeń w ciągu miesiąca. Obecnie opracowywane są szczegółowe
zasady importu.
Rosyjscy analitycy uważają, że istnieją sposoby obejścia
wwozu mięsa w ramach kwot. Importerzy już teraz przywożą żywe zwierzęta z
przeznaczeniem na ubój. Innym sposobem ominięcia ograniczeń będzie wwóz mięsa
przez Ukrainę, skąd może trafiać do Rosji bez ograniczeń.
Jednocześnie z
wprowadzeniem kwot na import mięsa, komisja zaproponowała zniesienie cła na
przywóz śruty sojowej, która jest podstawowym komponentem pasz dla drobiu.
Dotychczas cło wynosiło 5 proc. wartości.
Według prognoz polskiego
Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2002 roku łączny
eksport z Polski mięsa i przetworów z wieprzowiny oraz tłuszczów powinien
ukształtować się na poziomie 80 tys. ton, wobec 84 tys. ton w 2001
roku.
W I półroczu ubiegłego roku eksport z Polski surowego mięsa
wieprzowego wyniósł 6,2 tys. ton i był o 9 tys. ton mniejszy niż w I półroczu
2001 r. Głównym rynkiem zbytu mięsa były kraje WNP, w tym
Rosja.