Zakłady Mięsne DUDA SA prowadzą działalność w zakresie uboju, rozbioru, konfekcji i sprzedaży mięsa czerwonego na terenie całego kraju. Są liczącym się producentem mięsa na terenie województwa wielkopolskiego. Zakłady w Grąbkowie i w Czarnkowie dostarczają dziennie 150-200 ton mięsa.
Na Polskim rynku mięsnym działa obecnie blisko 5 tys. firm, z czego 60% stanowią małe przedsiębiorstwa o zasięgu lokalnym. Tylko kilka zakładów tej branży przekracza 5% udziałów w rynku ogólnopolskim. Tym, co odróżnia nasz rynek mięsny od unijengo, jest bardzo niski stopień specjalizacji przedsiębiorstw. Małe i średnie zakłady posiadają, zwykle zbliżony do dużych firm, profil produlcyjny oraz ofertę towarową.
Polski konsument preferuje mięso wieprzowe, podczas gdy mieszkańcy Wspólnoty
chętniej sięgają po wołowinę, drób i ryby. Jak przewidują jednak unijni
analitycy sytuacja będzie się u nas zmieniać. Kosztem wędlin wzrośnie
zainteresowanie już nie tylko wieprzowiną ale i wołowiną oraz drobiem. ZM DUDA
wiążą z tymi prognozami nadzieje ze względu na specyfikę swojej działalności ;
najważniejszym produktem Spółki są artykuły wieprzowe, które stanowią około 85%
ogólnej produkcji.
Tak wysoko wyspecjalizowana, niemal niszowa firma, nie
podlega działaniom niekorzystnych czynników w tak dużym stopniu jak konkurencja.
Ponad to,w porównaniu do innych firm z branży mięsnej, Spółka osiąga bardzo
wysoki przerób w stosunku do jednego zatrudnionego - około 2 razy wyższy niż
średnio u najlepszych z branży, notowanych na GPW. Wynika to właśnie ze
specyfikacji działalności oraz bardzo dobrej organizacji pracy. Z tych samych
przyczyn ZM DUDA SA osiągają też znaczny zysk. Ze spółek mięsnych notowanych
dotąd na GPW, w ostatnich 2 latach jedynie Indykpol zdołał wykazać zysk,
osiągając w roku 2001 wynik dodatni. Wysoka wydajność i rentowność na jednego
zatrudnionego będzie się jeszcze w ZM DUDA S.A. poprawiać, gdyż na skutek
poczynionych inwestycji Spółka planuje dalszy intensywny wzrost sprzedaży i
zysku. Zatrudnienie ma być utrzymane na dotychczasowym poziomie choć może dojść
do jego zmniejszenia.
Rok ubiegły był dla ZM DUDA S.A. przełomem. Intensywny rozwój, który zapewnił już firmie jedno z czołowych miejsc producentów w sektorze mięsnym, teraz zaowocował wprowadzeniem akcji Spółki do publicznego obrotu giełdowego oraz otrzymaniem uprawnień eksportowych do UE.
W chwili obecnej przed ZM DUDA S.A. otwierają się ogromne możliwości. Wysoka
specjalizacja produkcji Spółki oraz skala działalności stawarzają szansę
skutecznego konkurowania na rynku i osiągnięcia bardzo dobrych wyników
finansowych.
W ciągu najbliższych 2-3 lat wg założeń zarządu, grupa
kapitałowa tworzona wokół ZM DUDA S.A. będzie aktywnie uczestniczyć w
konsolidacji branży mięsnej w Polsce. Spółka przewiduje, że w perspektywie 2 lat
udział w krajowym rynku produkcji mięsa i jego przetworów wzrośnie do 10%.
Zapewni to Spółce uzyskanie istotnego miejsca wśród eksporterów mięsa oraz
wyrobów, głównie na rynki Europy Środkowej i Wschodniej oraz do krajów Unii
Europejskiej. Wymagać to będzie relatywnie niewielkich inwestycji kapitałowych,
które sfinansowane będą w znacznym stopniu przez środki własne ZM DUDA
S.A.