W handlu mięsem miniony tydzień przyniósł widoczne zmiany. Po okresie wzrostu cen, spowodowanego problemami ze skupem tuczników, w ostatnich dniach podaż żywca wieprzowego stopniowo rosła, a ceny, zwłaszcza elementów wieprzowych, jak szynka, schab czy łopatka, zaczęły powoli spadać.
Są problemy z zaopatrzeniem w wołowinę. Poszukiwane są zwłaszcza podroby, głównie serca i wątroby. Trudności z zakupem surowca mają zakłady, które podpisały kontrakty eksportowe na wołowinę.
Za granicę sprzedaje się ostatnio także sporo drobiu. Eksperci szacują, że w tym roku uda się wyeksportować o jedną dziesiątą więcej tego mięsa niż w ubiegłym roku. Popyt na drób utrzymuje się także na rynku krajowym. Poszukiwane jest zwłaszcza mięso do przetwórstwa. W tym tygodniu ceny kurczaków nieco spadły.