Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nieco taniej na rynku mięsnym

5 września 2005

W handlu mięsem miniony tydzień przyniósł widoczne zmiany. Po okresie wzrostu cen, spowodowanego problemami ze skupem tuczników, w ostatnich dniach podaż żywca wieprzowego stopniowo rosła, a ceny, zwłaszcza elementów wieprzowych, jak szynka, schab czy łopatka, zaczęły powoli spadać.

Są problemy z zaopatrzeniem w wołowinę. Poszukiwane są zwłaszcza podroby, głównie serca i wątroby. Trudności z zakupem surowca mają zakłady, które podpisały kontrakty eksportowe na wołowinę.

Za granicę sprzedaje się ostatnio także sporo drobiu. Eksperci szacują, że w tym roku uda się wyeksportować o jedną dziesiątą więcej tego mięsa niż w ubiegłym roku. Popyt na drób utrzymuje się także na rynku krajowym. Poszukiwane jest zwłaszcza mięso do przetwórstwa. W tym tygodniu ceny kurczaków nieco spadły.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę