Tak jak prognozowano, ceny mięsa na rynku hurtowym w tygodniu przedświątecznym nie wzrosły. Spowodowała to stosunkowo duża podaż i umiarkowany popyt. W ostatnich dniach niektóre firmy obniżały ceny wyrobów, aby nie zostać z nadmiernymi zapasami.
W mijającym tygodniu dużego handlu hurtowego mięsem już nie było. Niektóre firmy kupowały wprawdzie świeżą wieprzowinę, ale już z myślą o dostawach poświątecznych. Ceny najlepszych mięs na giełdach w ostatnich dniach nie zmieniły się albo minimalnie spadły. Niewielkie obniżki dotyczyły również surowców tanich, jak skórki, głowy, tłuszcze drobne, gdyż są problemy z ich sprzedażą. Przede wszystkim zewzględu na zmniejszone zamówienia eksportowe. Znacznie ograniczony został drobny handel z Ukrainą. Wciąż nie kupują polskiego mięsa kupcy rosyjscy.
Nie nastąpiło w tygodniu przedświątecznym oczekiwane zwiększenie zapotrzebowania na drób. W rezultacie nie wzrosły również ceny. Za kurczaki płacono w hurcie o jedną trzecią mniej niż jesienią.