Ostatnio ceny wieprzowiny dość często zmieniają się, ale podwyżki lub obniżki są niewielkie i dotyczą półtusz i najlepszych rodzajów surowca, jak schab, szynka czy karkówka. Mniejsza podaż krajowego żywca powoduje, że spory jest import droższych asortymentów z UE. Ceny tych towarów w pierwszej kolejności ulegają zmianie pod wpływem wahań kursowych. To z kolei rzutuje na notowania surowców krajowych. W pierwszych dniach tego tygodnia półtusze kl. R wystawiano na giełdach po 5,3 - 5,55 zł za kg, szynkę z kością od 6,9 do 7,2 zł za kg, schab z kością od 10,1 do 11 zł za kg.
- Nadal dużo jest na rynku tłuszczów i tanich mięs - mówi Dariusz Stawski z domu handlowego Agro-Bis w Łodzi.
Eksport tych surowców na Ukrainę i Białoruś jest wciąż niewielki. Ukraina zapowiedziała obniżenie ceł na polskie mięso, więc dostawcy liczą, że handel wkrótce się ożywi. Teraz ceny słoniny zaczynają się na giełdach od 2,1 zł za kg, tłuszcze drobne można kupić poniżej 1 zł za kg, a smalec w bloku od 1,55 zł za kg.
Ceny kurczaków na niektórych giełdach nieco wzrosły, do 5 zł za kg. Największe jest nadal zapotrzebowanie na ćwiartki kurczaka, podudzia indycze i inne tanie surowce do przetwórstwa.